Edwald Oude Huikink maakt zijn dromen waar

DELEN

Assen – Een bijzonder moment vandaag tijdens de pauze van de OW-Cup op het TT Circuit in Assen. Oud ONK-coureur Edwald Oude Huikink, die een crash in 1994 moest bekopen met een dwarslaesie, reed vandaag weer een aantal rondjes op het heilige asfalt. Zelfstandig op een eigen motor, aangepast door Lukens Tuning Service uit Assen.

Die crash op 9 juli 1994 maakte een einde aan de racecarrière van Edwald Oude Huikink uit Hengelo. Tijdens de crash belandde de motor op Edwald zijn rug en het gevoel verdween uit zijn benen. Een dwarslaesie veranderde op dat moment zijn leven. Niet meer kunnen lopen, dus ook niet meer kunnen racen. Een hard gelach voor iemand die altijd zegt “Dat gas geven blijft toch tussen je oren zitten”.

Dromen
Toch bleef Edwald dromen over het rijden op een motor. Op zijn Facebook staat de tekst te lezen: “Be strong, believe in yourself“. En dát deed hij. Allereerst kocht hij een quad, zodat er toch nog iets “geracet” kon worden. Na de quad kwam in 2015 de Can Am Spyder op zijn pad. Lukens Tuning Service in Assen paste de Can Am aan, zodat Edwald zelfstandig kon rijden. De bediening van het voetpedaal werd naar het stuur gebracht en een tweetal beugels aan de zijkant. Edwald was een stapje dichter bij zijn droom.

“Dit ga ik doen”
En dan opeens eind vorig jaar worden mij een paar foto’s geappt met de tekst “Die motor heb ik gekocht. Dit ga ik doen”. Edwald stuurt vervolgens nog een You Tube-filmpje van Stephane Paulus, die ook in rolstoel zit en motor rijdt. Edwald legt contact met het TT Circuit en Hennie Lentink van de OW Cup. Hij krijgt “een akkoord van het circuit om het te proberen”, zoals hij zelf schreef, racen op een aangepaste motor. Wederom wordt deze motor aangepast door Albert Lukens van Lukens Tuning Service. Op 24 maart kan hij de aangepaste motor halen en testen ze de motor op de paddock in Assen. En weer was hij een stapje dichter bij hetgeen hij graag wil: racen op het circuit

De droom komt uit
Zaterdag 14 april is het tijd voor ‘het echte werk’. Edwald heeft toestemming om tijdens de pauze van de OW Cup een aantal rondjes over de baan te rijden. Al vroeg in de ochtend reist Edwald af naar Assen, bijgestaan door een grote schare fans, vrienden en familie. Zijn beide ouders sluiten rond 13 uur ook aan bij het gezelschap. Een spannend moment voor zijn ouders. Hun zoon overleefde de crash in 1994, raakte daarbij helaas verlamd en wil nu toch weer op de motor. Als Edwald zich meldt bij de opstelling in het parc fermé zijn de emoties in het gezicht van de ouders af te lezen. Vader Oude Huikink bevestigde later dat het een ‘zeer emotioneel moment’ was.

Edwald, met op de achtergrond zijn ouders

Gas geven
Bijgestaan door crt-instructeur Hilde Wolters en coureur Bob Withag begint Edwald aan zijn avontuur. Albert en Toon ondersteunen Edwald voor de eerste meters en vervolgens rijdt hij zelfstandig richting pitstraat, achter Bob aan en gevolgd door Hilde. Op deze manier kan Edwald de lijnen van Bob volgen. Het circuit is bekend terrein voor Edwald, maar in 2006 is er een circuitaanpassing geweest bij de Noordlus (de Strubben). Bovendien is het (al) 24 jaar geleden dat Edwald voor het laatst zelf op het circuit reed. De eerste ronde rijdt hij voorzichtig en rustig, maar bij het inkomen van de GT in de tweede ronde zien we behoorlijk wat meer snelheid. In de daarop volgende ronde zien we drie coureurs op redelijke snelheid racen. Als je niet beter wist, zou je denken dat het trio een wedstrijd deed, al blijven ze netjes achter elkaar rijden. De dwarslaesie valt eventjes weg, we zien ‘gewoon’ twee mannen en een vrouw gas geven op het heilige asfalt. Al was Edwald van mening dat hij het “heel rustig aan” had gedaan.

Na een aantal rondes wordt Edwald afgevlagd zoals iedere coureur op het circuit. Onder applaus wordt hij binnen gehaald.

Albert, Edwald en Toon

Gewoon door
“Hier kan ik weer een poosje op teren”, is de reactie van Edwald, gevolgd door “Maar niet te lang !”, want wat hem betreft blijft het niet bij deze ene keer. Edwald: “Wat mij betreft gaan we gewoon door”. Oude liefde roest dus duidelijk niet. “Mooi man, mooi”, Edwald blijft zijn woorden herhalen, “het was echt gaaf”. Het was een dag met een gouden randje, een bijzonder randje. Na 24 jaar eindelijk weer op de motor, daar waar zijn bloed het liefste kruipt.

Dóórgaan. Vechten en je dromen achterna. Edwald deed het vandaag !

Foto’s en tekst: M. Babtist

Eerdere items over Edwald Oude Huikink:
02 mei 2015: Het bloed kruipt waar het niet gaan kan
13 juni 2015: Een hartewens die in vervulling ging

Website:
OW Cup
CRT Holland, Circuit Rijvaardigheids Trainingen
Lukens Tuning Service