Eerste editie TT ‘Tour de Fiets’ geslaagd

DELEN

ASSEN – Zaterdagmorgen is de eerste editie van TT ‘Tour de Fiets’ van start gegaan vanaf De Bonte Wever in Assen. 52 enthousiaste ‘tourfietsers’ sprongen op de pedalen om de 65 kilometer lange historische TT route te rijden. Een leuke route, boordevol historie! Het speciale aan deze 65 kilometer lange route is dat hiermee de twee circuits waarop in 1925 en tussen 1926-1954 de TT werd verreden, met elkaar zijn verbonden.

Tussen 10.00 uur en 11.00 uur kon worden gestart vanaf start-finish plaats De Bonte Wever. Alle deelnemers kregen een lunchpakket mee voor onderweg. In Grolloo, bij café-restaurant Hofsteenge werd een stempel ‘pit’ stop gemaakt en kwamen de deelnemers even op adempauze met een kopje koffie of thee om vervolgens het laatste deel van de route te voltooien via Borger en Rolde.

Alle deelnemers waren tijdig weer terug op de finish plaats waar men een originele ‘Tour de TT’ oorkonde uitgereikt kreeg en een medaille. Om nog even na te genieten van de ‘historische TT toertocht’ kon met een consumptiebon een verfrissing worden besteld.

Deze eerste editie van de TT ‘Tour de Fiets’, die met medewerking van de Provincie Drenthe en het recreatieschap Drenthe tot stand is gekomen, is de opmaat naar een jaarlijks terugkerende toertocht over de historische TT route.  Initiator Harry de Jong: “Het was een mooie uitdaging om een dergelijke fietstocht neer te zetten. Zo vlak voor de TT zijn er veel evenementen gerelateerd aan de befaamde TT van Assen, maar een toertocht voor fietsrijders ontbrak in het rijtje en wat is er nu mooier om over twee historische TT routes te rijden in ons mooie Drenthe. Het is voor ons allemaal een hele mooie dag geweest met alleen maar lof van de deelnemers. Ik rij zelf vaker toertochten maar zelden zie ik zoveel enthousiast mensen na afloop. Deze ‘pilot’ kan met recht geslaagd genoemd worden ondanks dat een aantal deelnemers bij Borger even de weg kwijt waren. Door wegwerkzaamheden was één van de routebordjes verwijderd, maar dit deed niets af aan het plezier wat de deelnemers beleefd hebben vandaag”, aldus de Jong.

Volgend jaar zal de TT ‘Tour de Fiets’ ruimer worden opgezet en zal er ook meer aan beleving worden gewerkt. In het najaar zal de ”Tour de Fiets’ website gelanceerd worden.

Foto(s) M. Babtist – Spiegelgrafie