Eerste Letter voor Letter-concert van start in DNK

DELEN

Assen – Woensdagavond ging in Theater De Nieuwe Kolk de eerste van zes voorstellingen van start met als doel laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Onder de naam Letter voor Letter verzorgden René Karst en Carola Smit een vrolijk concert met Nederlandse liedjes. De nummers werden afgewisseld met informatie en filmpjes.

Ongeveer tien tot vijftien procent van de mensen in Drenthe heeft moeite met lezen en schrijven. Men weet dit af en toe te verbloemen door te zeggen dat men geen leesbril bij zich heeft of door te doen alsof men leest. In de getoonde filmpjes zijn mensen aan het woord die dankzij cursussen en taalvrijwilligers weer redelijk goed kunnen lezen en schrijven. De verhalen van de mensen zijn schrijnend en maken indruk op de aanwezigen in de zaal.

Zelfredzaamheid
Een oma vertelt dat ze voorheen nooit het rapport van haar kleinkind kon lezen. Een andere vrouw kan nu eindelijk haar kind voorlezen. Simpele alledaagse dingen, die aangeven hoe belangrijk lezen en schrijven is. Formulieren invullen, straatnaamborden lezen, een recept begrijpen, werken met de computer, je kind helpen met huiswerk, overal komt lezen en schrijven aan te pas. Het is een behoorlijke aanslag op je zelfredzaamheid indien dit niet (goed) lukt.

Unieke samenwerking
Middels deze theatertour hoopt men veel mensen uit de doelgroep te bereiken en te wijzen op de cursussen en mogelijkheden om (beter) te leren lezen en schrijven. De voorstellingen zijn mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen de Drentse bibliotheken, de Taalhuizen en Taalpunten en theaters in Drenthe. Er was ondersteuning van de Landelijke Stichting Lezen en Schrijven. Namens de stichting was aanwezig directeur Geke van Velzen.

Vernieuwend
De Stichting Lezen en Schrijven vindt dat iedereen in Nederland mee zou moeten kunnen doen. Geke van Velzen vindt het initiatief in Drenthe heel bijzonder en noemt het initiatief Letter voor Letter “heel vernieuwend”. Van Velzen: “Maar het is ook zo dat je in Drenthe in alle gemeentes naar een Taalhuis of Taalpunt kunt om informatie te verzamelen over lessen, lezen en schrijven, rekenen, omgaan met de computer. En nu dat allemaal staat is het ook heel belangrijk dat wij ook, met die mensen die zeggen Ja, ik wil leren, naar die Taalhuizen en Taalpunten komen.” Volgens Van Velzen speelt deze campagne (de theatertour) daar een belangrijke rol in.

René Karst opende de avond door een aantal nummers te zingen, waaronder het nummer “Neem me zoals ik ben”. Een lied met een dubbele betekenis, zeker op deze avond.

Foto: M. Babtist

Neem me zoals ik ben
Want ik ben gewoon wie ik ben
Volmaakte mensen bestaan er niet
Dus neem me zoals ik ben

Na René zong Carola Smit een aantal solonummers. Zij zong voornamelijk gevoelige nummers zoals “Ik doe de deur dicht”. Bij de concerttour is een speciaal programmaboekje gemaakt met songteksten en een interview met Rene en Carola. Carola geeft hierin ook aan dat ze de theatertour een erg mooi initiatief vindt en dat taal steeds belangrijker wordt voor iedereen. “Bijvoorbeeld door de automatisering. Je kan er niet meer zonder. Het is voor iedereen steeds belangrijker om vaardig te zijn in lezen en schrijven.” De artiesten werden begeleid door Dick Plat, die heel veel Nederlandstalige teksten heeft geschreven. Naast de solo-optredens stonden René en Carola ook gezamenlijk op het podium.

Foto: M. Babtist

In de pauze konden de aanwezigen een aantal stands bezoeken waar vrijwilligers van de Taalhuizen uitleg gaven. Geïnteresseerden werden tevens gewezen op de mogelijkheid om zich aan te melden als taalvrijwilliger.

Aan de vele reacties te horen was het een geslaagde avond. Men heeft genoten van de muziek. De filmpjes maakten af en toe behoorlijk indruk. Laaggeletterdheid is niet automatisch gekoppeld aan oude(re) mensen. Ook jongeren kwamen aan het woord. De aanwezigen beseften zich dat niet kunnen lezen en schrijven veel verder gaat dan geen boek kunnen lezen. In het hele dagelijkse leven kom je taal tegen. Het niet kunnen lezen en schrijven heeft een behoorlijke impact op mensen.

Via de gratis toegankelijke voorstellingen Letter voor Letter hoopt men zoveel mogelijk mensen te bereiken. De andere vijf voorstellingen zijn in Hoogeveen, Roden, Meppel, Coevorden en Emmen.

Voor meer informatie, zie de website Uit met René.

Foto: M. Babtist

Tekst en foto’s: M. Babtist