Eerste ONK wegrace op TT Circuit boeide van begin tot eind

DELEN

Eerste ONK wegrace op TT Circuit boeide van begin tot eind

Wanneer de eerste ONK-race van dit seizoen de maatstaf is voor de rest van de wedstrijden, dan belooft het motorwegracejaar 2014 prachtig te worden. Bijzonder enerverende races, vooral in de klassen Dutch Supersport en Dutch Superbike. De 1100 toeschouwers op het TT Circuit kwamen zaterdag ruimschoots aan hun trekken. Zij zagen Davy Thoonen (Haps) en Christiaan Nobel (Hellevoetsluis) als winnaars van de twee races in de Dutch Supersport en Arie Vos (Oss) en Nigel Walraven (Utrecht) als beste Nederlandse coureurs in de twee wedstrijden van de Dutch Superbike. In beide klassen gaven de coureurs elkaar geen duimbreed toe en pas in de laatste ronden van de wedstrijden werd duidelijk wie op het hoogste schavot van het erepodium mocht staan.

In de Dutch Superbike keek Arie Vos kijkt tevreden terug op zijn eerste twee race voor het Open Nederlands Kampioenschap in de Dutch Superbike. De coureur uit Oss mocht in race één met de volle buit punten huiswaarts keren. In race twee was het Nigel Walraven die net voor Vos eindigde. “Een geweldige race. Het voelt goed aan op de Kawasaki”, aldus Arie Vos, die dit jaar voor het eerst op het groende monster rijdt. Maar ook Nigel Walraven, die in de tweede race de meeste kampioenspunten vergaarde, was erg tevreden. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst. Ik ga met een heel goed gevoel naar de race voor het WK in Assen, eind april.”

Weliswaar ging de Duitser Markus Reitenberger in beide races als eerste over de streep, maar hij reed buiten mededinging mee, omdat de machine van de Duitser niet voldoet aan het Nederlandse reglement voor het kampioenschap.

Davy Thoonen greep de eerste winst in de Dutch Supersport en verkeek zich in de slotfase, waardoor hij tweede werd in race twee. “Ik dacht dat we nog niet in de laatste ronde zaten. Daar heb ik mij op verkeken”, zei de rijder uit Haps na afloop. In de laatste bocht werd hij verschalkt door Christiaan Nobel, met wie hij vele ronden een adembenemend gevecht had geleverd. Net als in de eerste race leek Thoonen in de tweede wedstrijd op de winst af te stevenen, maar door zijn eigen fout in de GT-bocht greep hij daarnaast. Overigens was de tweede race wel de mooiste van de dag, want doorlopend werd op de eerste drie plekken van positie gewisseld.


De zijspanklasse leverde winst op voor het koppel Kentrop/De Haas (Breda). De race werd voortijdig afgevlagd, vanwege een aanrijding tussen koploper Kentrop met achterblijvers Endeveld/Remmé (Grolloo). Persoonlijk letsel bleef gelukkig uit, maar de race werd niet opnieuw gestart, waardoor de eindstand werd bepaald door de klasseringen bij de laatste doorkomst. Het duo Keppel/Dirksen (Mijdrecht) eindigde als tweede.

Naast de bovengenoemde klassen werden ook nog wedstrijden verreden in de klassen Classics, Moto3 en Supermono, waarbij de winnaars respectievelijk waren: Johan ten Napel (Beilen), Thomás de Vries (Barendrecht) en Jerry van de Bunt (Nijkerkerveen).

De organiserende motorbond KNMV, die bij deze eerste race nauw samenwerkte met de medewerkers van de SMA in Assen, keek tevreden op de opening van het wegraceseizoen terug.

Foto: Ad van der Graaf