Egbert Streuer onder de indruk van tentoonstelling Drents Museum

DELEN

Assen – Het Drents Museum brengt een ode aan Egbert Streuer – Nederlands meest succesvolle wegracecoureur – middels een tentoonstelling die van 10 februari tot en met 1 september 2019 te bezichtigen is in de Abdijkerk van het museum. Na blues-icoon Harry Muskee en amateurarcheoloog Tjerk Vermaning is de tentoonstelling over Streuer de derde in de serie van Spraakmakende Drenten. Donderdagochtend was de perspreview.

Egbert Streuer was vanochtend zelf ook aanwezig bij de preview in de Statenzaal van het Drents Museum. Egbert die liever altijd bescheiden op de achtergrond blijft, zat nu bescheiden op de voorgrond te luisteren naar een drietal sprekers; Harry Tupan, Mariska de Bone en Natascha Kayser.

De perspreview in de Statenzaal van het Drents Museum

“Ik moet er eigenlijk niet teveel gedoe van hebben”
Harry Tupan vertelt hoe de tentoonstelling tot stand kwam en hoe de eerste contacten met Egbert zijn gelegd. Hij belde Egbert op een bepaald moment op: “Egbert, je spreekt met Harry en ik zou eens met je willen praten over een tentoonstelling en een boek. En toen viel er eigenlijk een hele lange stilte aan de andere kant van de lijn. En ik denk – Is ie er nog? Is ie er niet meer? -“. Uiteindelijk werd er een afspraak gemaakt en de heren treffen elkaar in Grolloo waar Egbert woont. Na een heel mooi gesprek over de plussen en de minnen van het project en zei Egbert: “Ik moet er eigenlijk niet teveel gedoe van hebben”. Egbert wilde graag dat er een paar mensen bij betrokken werden “en dan wil ik graag meedoen”.

In de harten van de mensen
Tijdens de Gamma Racing Day 2018 werd al een compleet gerestaureerd zijspan onthuld. Harry Tupan was toen aanwezig en vertelt: “Egbert stapte de baan op en 100.000 mensen beginnen daar toch te joelen. Hij is er nog steeds. Ondanks het feit dat hij niet meer actief is als coureur, zit hij in de harten van de mensen”.

Voor de tentoonstelling is zo ongeveer Egbert zijn hele huis leeg gehaald. “Zijn trofeeën, zijn motorpakken, zijn prijzen en zijn kransen”, aldus Harry Tupan, aangevuld door Mariska de Bone “En een stropdas”. Een stropdas droeg Egbert liever niet. Kleding moet bij hem gemakkelijk zitten.

De bezoeker aan de tentoonstelling krijgt het gevoel alsof men zelf aan het racen is. Het ontwerp van de tentoonstelling past, volgens Mariska de Bone, perfect bij het gevoel dat het racen over het tt-circuit (want dat was de basis voor de vormgeving) kan geven. Tijdens de races zijn er altijd stops op de baan en op die stops vertelt het Drents Museum het verhaal, het bijzondere verhaal, van Egbert Streuer.

Daarom is de tentoonstelling ingedeeld in vier “personages” van Egbert:

De persoon; de jeugd van Egbert in Assen voordat hij begon te racen. En hoe hij kennismaakte met de zijspanwereld.

De coureur; alle overwinningen, motorpakken, de hoogtepunten en dieptepunten uit de carrière met een ‘bescheiden replica’ van de bekerkast die in de schuur van Egbert staat.

De professor; Bekend om het experimenteren met de techniek van zijn motor. Het door Egbert, samen met Rinus Dorgelo, in houten mallen ontwikkelde Stredor-motorblok (Stre van Streuer en Dor van Dorgelo).

Houten mallen voor het Stredor-blok

De held; Populariteit, de huldigingen, exclusief beeldmateriaal huldiging (film van 12 minuten), overwinning TT.

Sponsoring
Verder is er een onderdeel Sponsoring toegevoegd aan de tentoonstelling. De tabaksindustrie was jarenlang de grootste sponsor van de zijspansport. Het Drents Museum staat ook nog even kort stil bij het leven van Egbert nu, na de zijspanrace. “Wat doet Egbert nu”. Er is een stukje over zijn zoon Bennie Streuer, die ook zijspancoureur is en een WK heeft gewonnen.

De reünie met Streuer
Aanstaande zaterdag is de grote opening onder de naam “De reünie met Streuer”. Bezoekers mogen vanaf 15:00 uur, per tijdslot van een uur, de tentoonstelling alvast bekijken. Kaarten kunnen gereserveerd worden op de site van het Drents Museum. Er is zaterdag een meet & greet met Egbert Streuer en Rolf Biland, de reünie. Rolf Biland was in het wereldkampioenschap zijspan jarenlang de grote rivaal van Egbert. Op de baan waren ze twee grote concurrenten, maar buiten het racen om zijn ze vrienden. Zaterdag verschijnen ze wederom samen voor het publiek.

Randprogrammering
Bezoekers kunnen tijdens de grote opening, via een greenscreen, op de foto als coureur. Er is een spectaculaire stuntrijder aanwezig en bezoekers kunnen ook zelf ervaren hoe het is om te racen in een zijspan via een VR-beleving.

Motorroute
Er is samen met Egbert een motorroute uitgezet door Drenthe; De Motorroute “In de slipstream van Egbert Streuer”. De route van ongeveer 150 kilometer leidt langs zijn favoriete dorpjes, interessante bezienswaardigheden, de mooiste vergezichten en natuurlijk langs de plaatsen waar hij zijn grootste successen vierde. De route komt ook op de site van het Drents Museum te staan en is te downloaden vanaf 10 februari. Bekijk en beleef Drenthe “in de slipstream van Egbert Streuer”.

Rondleiding ooggetuigen
Iedere vierde zondag van de maand is er een ‘ooggetuigen rondleiding’, waar een aantal bekenden van Egbert wat gaan vertellen over hun kijk op Egbert’s carrière en hoe zij dat ervaren hebben. De rondleiding is van 11:30 uur tot 12:15 uur en gratis voor bezoekers van het Drents Museum. Reserveren kan op de dag zelf bij de informatiebalie.

Beleving; “Ik hoor zelfs mezelf”
Na het officiële gedeelte in de Statenzaal begeeft het gezelschap zich naar de tentoonstellingsruimte in de Abdijkerk. Het is inderdaad een beleving en niet zomaar een tentoonstelling van spullen. Bij binnenkomst staat het prachtige gerestaureerde span waar Egbert lachend plaats neemt met de woorden “Het lukt allemaal nog”. Op de vloer zijn de lijnen van het circuit zichtbaar en op de wanden het publiek langs de baan. Wazig, zoals Egbert het publiek, vanuit zijn zijspan, ook waarnam door de snelheid van het racen. Racegeluiden klinken overal.

Er is van alles te zien, maar ook te horen. Egbert: “Nu hoor ik dus, met het effect van het geluid, de snelheid en ik hoor zelfs mezelf. Je kunt het zelfs herkennen. Ik denk ‘heee, leuk !’ … “. Egbert herkent zijn eigen zijspan qua geluid, “dat scherpe … dat verneem je … dat hoor je”. Iedereen maakt zijn eigen dempers, legt Egbert uit, “En ze zijn allemaal anders, dat klinkt anders”. Hij is onder de indruk van de tentoonstelling en de dingen die hij ziet en waarneemt; “Het is gewoon heel leuk”.

“Ik heb mijn best gedaan”
Egbert Streuer wordt als icoon gezien maar bescheiden zegt hij zich geen icoon te voelen: “Ik heb mijn best gedaan in het verleden. Ik vind het redelijk gelukt. En dat was het”. Trots op de tentoonstelling is hij zeker. Het doet hem meer dan hij had verwacht.

WBOOKS
Bij de tentoonstelling is een boek uitgebracht, geschreven door Natascha Kayser. Harry Tupan: “Zelden heb ik iemand gezien die zo gemotiveerd was om iets te maken”. Henk Keulemans is verantwoordelijk voor het beeldmateriaal. Het boek is een uitgave van WBOOKS. Het boek is online te bestellen, maar ook te koop in de museumwinkel. Natascha zelf roemt Egbert om zijn ‘fabelachtig geheugen’.

Drents Museum
Brink 1
9401 HS Assen

Foto’s en tekst: Monique Babtist