Einde ijzelperiode eindelijk in zicht

DELEN


2Divorce Assen

ASSEN – In het noorden van het land vriest het tot en met donderdag nog geruime tijd en zijn de wegen glad. Maar het einde van de langdurige ijzelperiode is in zicht.

Zachte lucht die snel terrein wint, maakt uiteindelijk ook in het noorden van Nederland een einde aan de gladheid. Voor Drenthe heeft het KNMI code geel afgegeven. Het weeralarm is tot 21.00 uur vanavond van kracht.

Het opdringen van de zachtere lucht gaat echter vergezeld met neerslag die in het noorden eerst nog als sneeuw of ijzel kan optreden. Het algemeen advies is om de weerwaarschuwingen te blijven volgen. Ook voor zware windstoten staan nu waarschuwingen uit.

Wat betekent code geel?

Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.

IJzelsituaties

IJzel komt in vrijwel elke winter wel enkele malen voor, maar hardnekkige ijzelsituaties die dagen aanhouden en het openbare leven volledig ontwrichten zijn uitzonderlijker. Extreme situaties met ijzel deden zich de laatste decennia onder meer voor rond 12 februari 1979, rond 2 maart 1987 en tussen 7 en 14 februari 1966.

Bowlen in Assen