Einde tocht voor Assenaar Jan Boomsma

DELEN
ASSEN – Assenaar Jan ‘Gerard’ Boomsma die op 1 juli jongstleden vanaf de Weiersstraat in Assen vertrok voor een fietsrit van ruim 1165 kilometer na het Zwitserse Lugano heeft zijn rit beëindigd.

De 60-jarige langeafstand fietser reed de immense afstand voor de Hersenstichting, maar tevens om een aantal zaken uit zijn verleden op een rijtje te krijgen en te overwinnen. “Ik ben altijd al een fervent liefhebber geweest van fietsen. Voor mij is dat pure ontspanning, maar de rit die ik nu ga maken in juli heeft voor mij een grotere betekenis. Het heeft symbolieke waarde”, zo liet Boomsma eerder weten.

Op driejarige leeftijd is Jan geschept door een motorfiets, het ongeval heeft hem getekend. Hij lag 17 weken in een donkere kamer en moest opnieuw leren lopen en praten. In 1998 belandde Jan, als in een vrije val, in een zware depressie. De vele prikkels die bij hem binnenkwamen, de eisen die de omgeving en de maatschappij stelden. Jan kon er niet mee omgaan. Na in 2005 gedeeltelijk afgekeurd te zijn, is hij uiteindelijk in 2015 volledig arbeidsongeschikt verklaard. Dit alles nadat het Beatrixoord (UMCG) te Haren de diagnose NAH (Niet Aangeboren Herenletsel) had vastgesteld, 56 jaar later…

Vandaag kwam het bericht uit Zwitserland dat Jan de tocht heeft beëindigd. Jan laat weten “Het is mij onmogelijk om vanaf deze plek een categorisch dag- en reisverslag te maken, dat zal volgende week volgen. Wel wil ik u allen vertellen dat de reis niet is geëindigd in de plaats die als einddoel gold. Zonder dit persoonlijk als mislukking te betitelen overigens. Daarvoor waren de plaatsen en situaties die ik heb gepasseerd te bijzonder en waardevol. Nogmaals, in een later stadium zal ik de dingen verder uitdiepen. Oorzaak en gevolg liggen nu eenmaal ver uit elkaar. Soms. Tussen technische aspecten, emotionele gevoelens van eenzaamheid en onverwerkt verleden, lagen bergen van beperkingen. Al deze aspecten hebben het einddoel cartografisch gezien niet laten zijn zoals vooraf gesteld en vurig gehoopt. Dus kwam er na plusminus 700 km Duitsland en een klein eindje Zwitserland een abrupt einde aan mijn avontuur.”

Morgen zal de terugreis worden ingezet richting Assen. Per auto met de fiets achterop. Een dappere beslissing, maar bovenal een dappere onderneming die de Assenaar kan afsluiten met vele mooie herinneringen die hij rijker is.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen