European Canoepolo Event succesvol afgesloten

DELEN

European Canoepolo Event succesvol afgesloten

Assen was van 8 juni tot en met 16 juni het strijdtoneel voor het NK en EK Kanopolo. Aan de Kop van De Vaart was het hoofdveld gesitueerd en afgelopen weekend vonden daar de finale wedstrijden plaats voor de European Canoepolo CUP. Nederland deed het goed en zowel het heren als damesteam ‘vochten’ zich naar de finale. Het Nederlands team, met onder anderen Assenaar Ricardo Wight, verloor de finale na verlenging met 4-3 van Duitsland. De Nederlandse dames verloren de finale eveneens van Duitsland met 6-3. Voor Nederland twee mooie successen op dit EK event.

Kanopolo

EK Kanopolo Assen
EK Kanopolo Kop van de Vaart Assen

Kanopolo is een dynamische balsport die in zijn huidige vorm iets meer dan vijftien jaar gespeeld wordt. Twee teams, met per team vijf spelers op het veld, spelen twee keer tien minuten een wedstrijd. Tijdens kampioenschappen worden er drie à vier wedstrijden op een dag gespeeld. Kanopolo in zijn oude vorm werd gespeeld met waterpolodoeltjes en de bal diende met de peddel in het doel geslagen te worden. Aangezien regelmatig de tegenstander in plaats van de bal werd geraakt, besloot men begin jaren ’90 de regels van het spel radicaal te veranderen. De doeltjes werden verkleind, nieuwe afmetingen: 1 meter bij anderhalve meter, en twee meter boven het water gehangen. De bal moest voortaan op doel gegooid worden en de keeper kon de bal enkel nog tegen houden door zijn peddel te gebruiken.

Na invoering van deze regels ontwikkelde kanopolo zich razend snel. De dynamische balsport in teamverband werd populair over de hele wereld. De sport combineert facetten van diverse sporten met elkaar; snelheid, technische beheersing van de boot, kracht, tactisch inzicht, en teambuilding. Vele kanoërs spreekt dit aan en maken de overstap naar het kanopolo.

In 1994 worden voor het eerst in de historie de Wereldkampioenschappen Kanopolo georganiseerd door de International Canoe Federation (ICF). In het Engelse Sheffield wordt Australië wereldkampioen door Duitsland met maar liefst 6- 1 in de finale te verslaan. Australië zou gedurende de jaren ’90 het internationale kanopolo blijven domineren. Het WK is een dermate succes dat het ICF besluit om voortaan om de twee jaar, in de even jaren, deze strijd om de wereldtitel te laten plaats vinden. In de oneven jaren is er dan ruimte voor continentale kampioenschappen.

Nieuws in Assen