Facebookgroep: Wij ruilen & geven weg

DELEN
ASSEN – “Ik ga even naar de winkel”. Boodschappen doen, het lijkt zo vanzelfsprekend als je wilt eten. Maar zo vanzelfsprekend is het niet voor iedereen. Armoede, het komt nog steeds (en steeds meer) voor in Nederland.

Karin en Gerard weten er helaas alles van. Ze vallen nét buiten de grens die de voedselbank hanteert om in aanmerking te komen voor een voedselpakket. Nét, want het gaat om slechts enkele euro’s. En die enkele euro’s maken het verschil tussen warm eten op tafel of een broodje zonder beleg. Gerard zegt: “Mijn vrouw en kinderen komen op de eerste plek. Als zij maar te eten hebben, dan eet ik maar een dag niets”. En dan dwaalt zijn blik af, starend in de verte. Je ziet de pijn en het verdriet in zijn ogen. Overleven van dag naar dag.

ruilen2

Geld om iedere avond een volwaardige maaltijd te koken is er niet. En dan is het niet te hopen dat een van de kinderen nieuwe kleding nodig heeft, want die financiële ruimte is er helemaal niet. Het gezin heeft nog twee jonge kinderen thuis, waarvan de dochter een chronische ziekte heeft. Karin zelf sukkelt ook met haar gezondheid. Buiten de geldzorgen om zijn er dus ook andere zorgen. Al met al weinig lichtpuntjes in hun leven. Maar één van die lichtpuntjes is Antje Rijnsburger-Knol. Zij heeft op 6 februari 2015 een Facebookgroep opgericht met de naam: “Wij ruilen & geven weg”.

Antje kan zich maar al te goed verplaatsen in mensen zoals Karin en Gerard. Uit eigen ervaring weet ze dat je met je armoede nergens terecht kunt. Ondanks bepaalde vangnetten zal je altijd zelf moeten proberen om het hoofd boven water te houden. Op een bepaald moment dacht ze: “Als ik ooit de mogelijkheid heb om iets te doen voor mensen die nergens terecht kunnen, dan ga ik dat doen”. Deze opmerking was het startsein voor haar partner om een website te lanceren. Hij zei: “Nu heb je je site, succes! En toen moest ik aan de slag”, aldus Antje. Aan de website werd een Facebookgroep gekoppeld , omdat er op die manier een snelle interactie mogelijk is.

In het begin werden de spullen alleen weggegeven. Spullen die ze gedoneerd heeft gekregen, maar ook eigen spullen. Het weggeven was toch niet echt wat ze wilde. Op een later moment is de zogeheten ruilhandel ontstaan. Een broek kan men bijvoorbeeld ruilen voor een pakje boter of iets dergelijks. Door het weggeven van kleding heb je één gezin geholpen. Maar door een kleinigheid voor de kleding of spullen te vragen, help je nóg een gezin. “Een euro kunnen ze vaak niet missen, maar een kleine boodschap hebben ze wel in de kast staan.

Die is al betaald en dat merken ze niet meer in de portemonnee”. Van de verkregen boodschappen stelt Antje weer een boodschappenpakket samen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. De pakketten worden af en toe verloot via de Facebookgroep én er gaan pakketten naar de stille armoede. “Niet iedereen wil zijn verhaal openbaar naar buiten brengen”, zegt Antje. “We worden ook privé benaderd en uiteraard proberen wij dan zoveel mogelijk te helpen”.

De ruilhandel ging tot voor kort vanuit haar eigen huis. Sinds begin april heeft ze de beschikking gekregen over een pand aan de Prins Bernhardstraat 1, het voormalige Mercuriustheater.

De items die voor ruil worden aangeboden, zijn dus voortaan op maandagmiddag af te halen in het nieuwe pand. Althans de items die namens de groep worden aangeboden. Leden mogen namelijk ook voor zichzelf spullen ruilen. De Facebookgroep heeft dus een dubbele functie. Maar alles alleen voor boodschappen, geld komt er niet aan te pas. In het nieuwe pand is iedere geïnteresseerde welkom om te komen ‘winkelen’.

Je hoeft niet persé lid te zijn van de Facebookgroep. Er is een supermarkt om de hoek van het pand, dus mocht men iets leuks zien en willen ruilen, dan kan een kleine boodschap snel worden gehaald. De officiële opening volgt nog, maar men is vanaf nu al welkom op de maandagmiddag van 14:00 uur – 16:00 uur. De openingstijden zullen waarschijnlijk worden uitgebreid. Men is op dit moment aan het inventariseren welk dagdeel de voorkeur heeft.

Naast de ruilhandel heeft Antje inmiddels ook al een drietal evenementen georganiseerd. In december was er een Sinterklaasactie. Het Markehuus heeft een ruimte beschikbaar gesteld. Het Struunhuus heeft gezorgd voor kadootjes en drinken voor de kinderen. Sint en Piet kwamen eveneens gratis op bezoek. Het tweede evenement was rondom Kerst. Het Struunhuus heeft voedselpakketten gedoneerd waarin tevens een kadootje zat voor de kinderen. De voedselpakketten zijn vanuit haar eigen huis uitgedeeld, dit gebeurde op basis van aanmelding. In totaal werden er ongeveer 35 pakketten verstrekt.

Bij het afhalen kon men ook nog genieten van een kopje soep of een kop chocomel. Uiteraard was de Kerstman ook present. In maart volgde de Paasmiddag. Een gezellige middag, met eieren zoeken, een ranjakoe, een springkussen etc. De ouders kregen een doosje eieren mee, voor de kinderen was er paaschocolade. Al met al een zeer geslaagde dag en dit soort evenementen zullen ongetwijfeld een vervolg krijgen.

Aan zichzelf denkt Antje niet. “Ik zie de kindertjes genieten en dat is genoeg voor mij. Ik geef ook alleen maar weg wat ik gekregen heb”, zegt ze bescheiden. En dat de kinderen genieten bewijst de opmerking van Karin en Gerard wel: “Ze hebben zo’n lol gehad. Op de terugweg vroegen ze -‘Gaan we volgend jaar weer?’-. Zo enthousiast waren ze”. “Bovendien”, zegt Karin over de ruilgroep, “Je weet als je ruilt voor bijvoorbeeld aardappelpuree, dat daarmee ook weer iemand anders wordt geholpen, die het ook minder heeft. Wij hebben veel aan Antje en de groep”.

Antje benadrukt nog dat ze het zonder haar team van vrijwilligers niet zou redden. “Ik wil het niet alleen doen, maar kán het ook niet alleen”. Het is een mooi initiatief omdat er daadwerkelijk mensen worden geholpen én het milieu wordt ook nog eens minder belast doordat er hergebruik van spullen is.

Facebook Wij ruilen & geven weg
Prins Bernhardstraat 1 – het voormalige Mercuriustheater
(ingang Kanaalzijde). Bellen kan ook: 06 – 57 64 59 04.

Foto’s en tekst: M. Babtist – Spiegelgrafie


2Divorce Assen


Bowlen in Assen