Factory Outlet Center Assen heeft positieve effecten voor binnenstad

DELEN

Woensdagmorgen presenteerde de nieuw opgerichte F.O.C Assen B.V, samen met de gemeente Assen, haar plannen voor een Factory Outlet Center in Assen. Met de bouw van de ‘outlet’ ter hoogte van het TT Circuit in Assen, is een investering van veertig miljoen euro gemoeid en biedt onderdak aan 200 winkels.

Impulsen binnenstad Assen

Als het Outlet Center Assen er komt, schept dit werkgelegenheid voor 500 mensen.

“ Het zal zeker positieve effecten hebben in Assen. In Roermond is de winkelleegstand teruggedrongen door de komst van een outlet” Ben Kolff

Daarnaast is de verwachting dat het FOC in Assen jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland trekt. Het Factory Outlet Center zou een goede economische aanjager kunnen zijn voor Assen. ,,We brengen netto 70 miljoen omzet naar Assen. Van de geschatte 1,5 miljoen bezoekers zal ongetwijfeld een percentage Assen bezoeken en daarmee impulsen geven aan de binnenstad”, zo laat Ben Kolff van F.O.C. Assen B.V. telefonisch aan onze redactie weten.

Leegstand binnenstad

De winkelleegstand in Assen neemt elk kwartaal toe. Detaillisten in de binnenstad vrezen dat de leegstand toeneemt als het FOC in Assen-Zuid haar deuren opent. Wethouder Maurice Hoogeveen. ,,Dit kunnen we niet onder stoelen of banken steken. Er zal verdringingseffect zijn. Er zullen ondernemers zijn die hier last van kunnen krijgen en daarover zullen we met elkaar in gesprek moeten gaan”.

Goed voorbeeld

De positieve effecten van een outlet zijn in Roermond goed zichtbaar. Ondanks detailhandelsrecessies is de Roermondse binnenstad nog steeds aantrekkelijk voor consumenten en ondernemers. Er zijn voortdurend nieuwe winkels geopend en in vergelijking met andere winkelsteden is er nauwelijks leegstand. De ruim 4,5 miljoen nationale en internationale bezoekers die het Designer Outlet Roermond jaarlijks trekt vinden dus ook hun weg naar het oude stadscentrum. Dankzij de ruim duizend banen die er zijn gerealiseerd in het Outlet is de Roermondse werkloosheid van zo’n 17% gedaald naar het landelijk gemiddelde van 8%.

,,Het zal zeker positieve effecten hebben in Assen. In Roermond is de winkelleegstand teruggedrongen door de komst van een outlet en als je de wethouder van Lelystad spreekt dan zijn de bezoekers in de binnenstad alleen maar toegenomen”, aldus Kolff.

Foto: Designer Outlet Roermond.