Feestelijke viering tien jaar Hospice Assen

DELEN

ASSEN – Hospice het Alteveer in Assen, een plek voor mensen die terminaal ziek zijn. Vandaag vierden ze dat ze tien jaar bestaan. De dag begon ‘s ochtends met een informeel samenzijn bij het Hospice zelf.

Na de middag was er een feestelijk programma in de Rabozaal van Theater de Nieuwe Kolk. In de hal speelde Marga Medema op de harp. In het openingswoord werd een speciaal dankwoord uitgesproken richting de SWA (Stichting Woningbeheer Assen), “Zonder de enorme steun van de SWA had het gebouw er niet zó gestaan en het had veel later er gestaan en dan hadden we nu geen 10-jarig bestaan gevierd”, aldus Theo Brugman. Ook de vele vrijwilligers werden bedankt.

Voorzitter Ingrid van Leeuwen begon haar speech met: “Beste aanwezigen, Er is er één jarig … en we gaan niet zingen. Maar wat geweldig dat u gekomen bent om dit bijzondere feit gezamenlijk met ons te vieren, dat is een applaus waard”. Daarna volgde één van haar lievelingsspreuken: It takes a village to raise a child. Ze sprak als wens uit dat deze village, deze gemeenschap, ook om de mens heen blijft staan als het einde gekomen is. Volgens haar is dat ook de essentie van wat Hospice-zorg beoogt, een waardig levenseinde omringt met goede zorg. Het motto van het Hospice: “Goede zorg rondom het levenseinde zoals u dat wilt“.

Drenthe was de laatste provincie die een Hospice kreeg. “Zoals misschien met meer dingen, hebben wij eerst hier de kunst afgekeken. Het initiatief voor een Hospice in Drenthe is genomen in november 2002. Na jaren van voorbereidingen en inspanningen van heel veel mensen werd in Emmen, Hoogeveen en Assen een Hospice opgericht. De afgelopen tien jaar zijn er ongeveer 300 gasten in het Hospice verzorgd. Er staat nu een sterk en stevig Hospice, men is de kindertijd ontgroeid. Maar liefst 70 vrijwilligers zorgen samen met de coördinatoren voor een continue ondersteuning van de gasten van 7 uur in de ochtend tot 23 uur ‘s avonds, aangevuld door professionele zorgverleners van Icare die ook ‘s nachts aanwezig zijn. In de jaarlijkse kwaliteitsonderzoeken worden woorden terug gegeven als: eindelijk rust, een warme veilige plek, heeft zeker bijgedragen aan een goede manier van afscheid nemen, gemoedelijk, ontspannen”.

Burgemeester Marco Out voegde een paar mooie woorden toe aan het scherm: Er is geen tijd te verliezen. Doe dus maar rustig aan. (Merel Morre, stadsdichter Eindhoven).

Vervolgens was er een lezing, met buzzz-momenten (om met elkaar in gesprek te gaan), van mevrouw Prof. dr. Anne Goossensen, hoogleraar Informele zorg & Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Tevens is ze bijzonder hoogleraar Vrijwilligers Palliatief Terminale Zorg. “Er zijn” was de grootste boodschap van haar lezing. “Er zijn” begint bij kijken. “Wie voor de ander te zijn, wat is er te doen of laten”. Een interessant lezing, die dan ook de volledige aandacht had van de aanwezigen.

Het programma werd afgesloten met hoog bezoek, een Koninklijke toespraak van wijlen Wilhelmina, in de vorm van theatermaakster mevrouw Nicoline van de Beek.
Tevens werden de mensen die er vanaf het begin bij betrokken waren op het podium geroepen voor een bloemetje.

En zo eindigde een mooie feestelijke dag van tien jaar Hospice Assen.

Tekst en foto’s: Monique Babtist