Fietsverlichtingscampagne van start

DELEN

ASSEN – Donderdagmorgen deelde een promotieteam in Beilen gratis fietslampjes uit aan fietsers die hun verlichting niet in orde hadden.

De actie is een initiatief van het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD). Het VVBD organiseert de komende weken onder het motto ‘Fiets verlicht’ verschillende acties in de provincie om fietsers te attenderen op hun zichtbaarheid. Behalve uitdeelacties zet het VVBD ook graffiti en straattheater in.

Gedeputeerde Henk Brink: “Drenthe is een echte fietsprovincie, maar er zijn nog te veel mensen die zonder licht fietsen. Vaak hebben zij niet door dat ze zó slecht te zien zijn, dat ze gevaar opleveren voor zichzelf en voor hun medeweggebruikers. Op de fiets zijn mensen bovendien erg kwetsbaar. Helaas heeft onderzoek uitgewezen dat het aantal fietsongevallen niet daalt en relatief zelfs stijgt. Daarom vraagt het VVBD aandacht voor fietsverlichting. Doet u mee? Samen richting nul verkeersslachtoffers.”

Uitdeelacties in de provincie

Een promotieteam deelt behalve vanochtend in Beilen de komende weken ook fietslampjes uit in Hoogeveen en Assen. Het team spreekt fietsers aan en controleert hun fietsverlichting. Als die niet in orde is, krijgt de fietser fietslampjes. De fietsers krijgen bovendien een folder waarin de regels rondom fietsverlichting nog eens worden uitgelegd.

Green graffiti

Op tachtig fietspaden in de hele provincie staat vanaf deze week tijdelijk in graffiti de oproep ‘Fiets verlicht!’. De afbeelding is gemaakt met milieuvriendelijke krijtverf en is tijdelijk. Na verloop van tijd verdwijnt de verf door slijtage en regen.

Straattheater

Acteurs van theatergroep Auth&Tiek herinneren fietsers in het centrum van Meppel, Emmen, Roden en Zuidlaren op een ludieke, humoristische manier aan hun fietsverlichting. Het straattheater is op 4 november te zien in Roden en Zuidlaren en op 5 november in Meppel en Emmen.

Spotjes; Banners; Advertentieborden; Politie en VVN
in Drenthe ondersteunt het VVBD ook de landelijke Fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ met spotjes via RTVDrenthe, bioscoopreclame, boodschappen op publieke schermen en met buitenbord-reclame.

Politiecontroles

Behalve het VVBD besteden ook de politie en afdelingen van Veilig Verkeer Nederland de komende periode aandacht aan fietsverlichting door fiets(verlichtings)controles te houden.