Formule 1 geweld barst los op Gamma Racing Day

DELEN

ASSEN – Zaterdagmorgen is op het TT Circuit in Assen het Formule 1 geweld losgebarsten. Voor het eerst racen de zeer exclusieve bolides die jaren dienst deden in de Formule 1 en Indycars op de Gamma Racing Day.

In de zogeheten ‘Big Open Seaters’ klasse staan uiterst kostbare bolides aan de start, waarvan sommige nog maar enkele jaren geleden deel uitmaakten van het FIA Formule 1- wereldkampioenschap. De prestaties van deze auto’s zijn verbluffend. Ex-Formule 1 bolides met de gillende V10-motor. ‘Huilende’ V8 GP2 en Champ Car bolides, auto’s uit de World Series by Renault, Nissan V6 en F3000. Bolides uit het legendarische ‘turbotijdperk’ van de jaren ’80.

BOSSGP is een unieke serie in de internationale autosport die het de fans mogelijk maakt om de voorheen onbereikbare prototypes uit de Formule 1 van dichtbij te ervaren. Een van de coureurs in de BOSSGP ‘Big Open Seaters’ is de Nederlander Klaas Zwart in zijn Jaguar R5 F1. Deze voormalige F1 bolide van Formule 1 coureur Mark Webber is uitgerust met een Cosworth V10 motor. Zwart bezit twee exemplaren die deel uitmaken van zijn eigen Ascari Racing Team.

“De auto heeft zo’n 690 PK, dat is ruim 200 PK minder dan toen ze daadwerkelijk reden in het F1 kampioenschap”, zo laat Klaas Zwart aan onze redactie weten. “Op Monza reed ik met deze auto rond de 320 kilometer per uur, in de F1 tijd reed deze zelfde auto daar een top van 370 kilometer per uur”.

Max Verstappen

Vanmiddag staat de Formule 1-demonstratie van Max Verstappen met de RB8 in Scuderia Toro Rosso-kleurstelling gepland om tussen 12.00 uur en 12.40 uur. Op zondag 2 augustus staat de eerste demo om 10.50 uur op het programma en de tweede om 13.20 uur. De Gamma Racing Day is zowel zaterdag als zondag gratis te bezoeken.

Volg het laatste nieuws uit Assen en van de Gamma Racing Day 2015. Like Nieuws in Assen en blijf op de hoogte!

Foto © Nieuws in Assen – Klaas Zwart met zijn Jaguar R5 F1.