Startveld Formule1-bolides Gamma Racing Day op recordgrootte

DELEN
ASSEN – Tijdens de race in Monza presenteerde BOSS GP een startveld van maar liefst 30 auto’s; een nieuw record voor de ‘Big Open Single Seaters’.

De races in het BOSS GP kampioenschap tijdens GAMMA’’s ‘gratis’ racedag zijn de enige gelegenheid voor de liefhebbers om Formule1-auto’s als de Toro Rosso STR-1 F1 en de Williams FW33 F1 in actie te zien op Nederlandse bodem. Ingo Gerstl (STR-1 F1) en Klaas Zwart (Jaguar R5 F1) leken de overwinningen in de Open categorie onder elkaar te gaan verdelen dit jaar, met als ‘outsider’ Bern Herndlhofer met zijn Benetton B197 F1 maar na een megaklapper in Monza kwam ‘Jumbobaas’ Frits van Eerd, de spreekwoordelijke ‘lachende derde’, als winnaar over de streep. Terwijl Gerstl de door regen ingekorte race 1 in Monza nog op zijn naam schreef, bleek race 2 uit te pakken tot een ‘record race’ in meerdere opzichten.

Van Eerd wint in Monza

Al in de vierde bocht was het einde wedstrijd voor Gerstl na mechanische problemen en dat voorval bracht de Nederlander Frits van Eerd in zijn Minardi F1 aan de leiding. Seconden later volgde in de Lesmobocht een massale crash waarvan Zwart, Herndlhofer, Milavec en Jordan de dupe werden. Jordan’s Benetton werd door Milavec bij een snelheid van 280 km/h in de muur gedrukt! Zwart probeerde nog te remmen, maar de achteropkomende Herndlhofer had daarvoor te weinig tijd en ramde zijn bolide in de Jaguar van Zwart. Herndlhofer wist ongedeerd uit de wrakstukken te stappen van wat één van de zwaarste crashes in de geschiedenis van BOSS GP is. Dit gebeurde allemaal achter de rug van Van Eerd die alsmaar verder uitliep en uiteindelijk met een gezonde voorsprong zijn eerste overwinning in BOSS GP pakte; tevens de eerste overwinning ooit voor Minardi in een FIA gehomologeerde raceklasse.

Brenier leidt Formula klasse

In zijn Superleague Formula bolide schaduwde Christoph Brenier Frits van Eerd in race 2 in Monza en werd daarmee winnaar in de Formula divisie. Achter Brenier staan de Fransman Haezebrouck en de Italiaan De Plano met hun GP2-auto’s op respectievelijk plek 2 en 3 in het Formula klassement. In de Formula divisie komen ook diverse World Series by Renault, World Series by Nissan en auto’s uit A1GP en AutoGP aan de start, waarbij de laatste tijd steeds vaker jong talent van zich doet spreken. Zo stond GP3-coureur Chris Höher op de startlijst in Monza, net als Formule 3-coureur Mahaveer Raghunathan en coureurs uit AutoGP Luis Dörrbecker en Christof von Grüningen.

‘Oude bekende’ Panoz DP09B

In het met 23 auto’s volgepakte Formula klassement is de Fransman Christoph Brenier de ‘man to beat’ in de voor Assenaren ‘oude bekende’, de Panoz DP09B V12 Superleague Formula bolide. De brute, ongecompliceerde V12 zal vele Assenaren nog bekend in de oren klinken, want slechts enkele jaren geleden werd met deze auto’s op het TT-circuit de Superleague Formula Grand Prix verreden met onder meer Sébastien Bourdais en Robert Doornbos. Ga nog een paar jaren verder terug in de tijd en je ziet dat beide heren elkaar bevochten in de prestigieuze Champ Car World Series en ook die auto rijdt rond in BOSS GP! De Oostenrijker Peter Milavec komt in de ex-Doornbos Panoz DP01 Champ Car uit in de Open klasse.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen