Franse WWII veteranen ‘herdenken’ aan de Vaart

DELEN

ASSEN – Vrijdagmiddag was er een herdenking bij het Amherst-monument aan de Vaart ZZ in Assen. Franse SAS veteranen die 70 jaar geleden in Drenthe vochten voor onze bevrijding waren aanwezig om 33 gesneuvelde Franse SAS parachutisten ter herdenken die tijdens ‘Operatie Amherst’ hun leven gaven voor onze bevrijding.

Bij de herdenking aan de Vaart waren ook vertegenwoordigers van de Franse ambassade, de Provincie Drenthe, deelnemende gemeenten, Nederlandse veteranen en leerlingen van het Nassau College uit Assen aanwezig. Het Nassau College heeft het Amherst-monument geadopteerd en een groep leerlingen organiseert elk jaar een herdenking. De herdenking werd dit jaar mede gesteund door de Koninklijke Kapel Johan Willem Friso en een detachement van het 13e Luchtmobiele Bataljon uit Assen.

Plaquette voor het Nassau College

Na afloop van de herdenking gingen de Fransen naar het Nassau College te Assen waar werd gegeten met leerlingen die Frans en koken in hun pakket hebben. Een groep Franse oud-militairen bood tijdens het diner de school een bronzen plaquette aan.