Gedragscodes NTFU tijdens Drentse Fiets4daagse ver te zoeken

DELEN

De organisatie van de Drentse Fiets4daagse maakt in haar reglement gebruik van de gedragcodes zoals Wielersportbond NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) ze heeft opgesteld.

Deze wielerbond behartigt de belangen van de sportieve racefietser, de mountainbiker en de recreatieve fietser. Zij zet zich in voor kwaliteit en veiligheid binnen de wielersport, en met dit laatste is niets mis binnen de organisatie van de Drentse Fiets4daagse, echter wel met veel van haar deelnemers.

Nieuws in Assen rijdt vier dagen lang mee en volgde vandaag de 40 kilometer route richting Bovensmilde, Smilde, Hijken, Hijkerveld, Hooghalen, Ekehaar en weer naar Assen. Tijdens deze 40 kilometer rit heeft onze verslaggever gelet op de gedragscodes zoals die zijn voorgeschreven. Ook pakte we het reglement er nog eens bij en daarin staat onder anderen te lezen: Het is wettelijk verboden om met meer dan twee personen naast elkaar te fietsen ! Of deelnemers dit begrepen hebben is de vraag, want als je een beetje doorrijder bent is dit irritatie nummer één terwijl fietsplezier op nummer één zou moeten staan!

In de gedragscode zoals opgesteld door de Wielersportbond NTFU zien we onder anderen staan:

•             Houd je aan de verkeersregels

•             Houd zichtbaar rekening met anderen in het verkeer

•             Gebruik een fietsbel

•             Geef tijdig aan welke richting je gaat volgen

•             Blijf beleefd tegen andere weggebruikers

•             Rijd altijd op het aangegeven fietspad

•             Passeer een fietser of wandelaar op gepaste snelheid

Van al deze bovenstaande punten is op de gehele route over 40 kilometer weinig te merken. “Het is noemenswaardig hoe mensen zich begeven over de Drentse fietspaden. Voor niets en niemand wijken sommige deelnemers ondanks dat je, je bel zowat aan flarden klingelt. Richting aangeven is er niet bij, maar ook voorrang nemen, omdat je een deelnemersvlaggetje op de fiets gebonden hebt van de Fiets4daagse is heel gewoon”, aldus onze fietsende verslaggever.

“Het ergste van alles is dat ik op deze donderdag vier gevallen heb gezien van agressie tijdens het fietsen. Mensen die voor elkaar niet wijken op het fietspad. Vervelende dingen naar elkaar roepen en zich gewoon asociaal gedragen. Het meest opvallende…het zijn vaak de deelnemers van iets oudere leeftijd. Mensen waarvan je normen en waarden zou verwachten”.