Geen concrete aanwijzingen dader paardenmishandeling

DELEN

ASSEN – De zogeheten aerial-profiling met een helikopter in het onderzoek naar de paarden mishandelingen in de noordelijke provincies heeft geen concrete aanwijzingen naar een dader opgeleverd.

Rond de jaarwisseling zijn vanuit een helikopter alle locaties in Friesland, Groningen en Drenthe gefotografeerd waar paarden in 2014 het slachtoffer zouden zijn geweest van mishandeling. Deze opnames zijn de afgelopen maanden minutieus geanalyseerd op zowel overeenkomsten als ook de verschillen op en rond de weilanden, de paardenstallen en andere (nacht)verblijven. Daarbij is onder andere gekeken naar mogelijke overeenkomsten in vluchtroutes. De aerial-profiling resulteerde niet in directe aanwijzingen naar een dader.

Het onderzoek naar de mishandelingen in Noord-Nederland wordt door de Dierenpolitie voortgezet. Het rechercheteam dat zich vanaf de zomer 2014 met de mishandelingen bezig hield en sinds eind vorig jaar al was afgeslankt is opgeheven. Aangezien er zich vorig jaar ook diverse soortgelijke mishandelingen in andere provincies hebben voorgedaan, worden de onderzoeken landelijk gecoördineerd.

Honderden tips paardenmishandeling

In Noord-Nederland zijn in totaal 24 meldingen van mishandelingen van paarden onderzocht. In veertien gevallen bleken de dieren het letsel zelf in een weiland of stal te hebben opgelopen of waren de verwondingen door een ander paard veroorzaakt. Bij de daadwerkelijke mishandelingen waren bij de dieren snijwonden bij de vagina aangebracht. Getuigenoproepen leverden enkele honderden tips op. Mede op basis van de namen die uit deze tips voortkwamen is er met een 25-tal mensen gesproken. Geen van allen had met de mishandelingen te maken.

Nieuwe meldingen

De Dierenpolitie buigt zich inmiddels over twee meldingen in 2015, in Eext en in Zwartemeer. In beide dorpen waren bij een paard het geslachtsorgaan verwond. Indien nodig wordt de recherche bij deze onderzoeken betrokken. De recherche is ook stand-by voor het geval zich eventueel nieuwe mishandelingen voordoen.

De politie blijft bij paardenmishandelingen in hoge mate afhankelijk van tips en adviseert om zo snel mogelijk te bellen zodra iets verdachts bij een weiland of een paardenstal wordt gezien. In dat laatste geval vergroot dat sterk de kans om de dader op heterdaad te kunnen betrappen.