Geluidsoverlast stijgt, vooral van de buren

DELEN

ASSEN – Nederlanders hebben steeds meer last van geluidsoverlast. De afgelopen drie jaar is het aantal meldingen met tien procent gestegen. De Volkskrant bekeek een half miljoen meldingen van geluidsoverlast bij de politie. Nederlanders klagen vooral over harde muziek in huizen en tijdens feestjes in de tuin. Ook komen er veel klachten binnen over herrie op het balkon.

Nederlanders ergeren zich minder vaak aan geluid van de horeca en evenementen. Het aantal meldingen van geluidsoverlast in de horeca is met 18 procent gedaald, bij evenementen daalde dat met 22 procent.

Overlast Assen

Assen telt ruim 67.500 inwoners. Het totaal aantal incidenten per 1000 inwoners ligt op 30,5. De kop van het artikel is van toepassing op de parkeergarage die onder de Nieuwe Kolk aan de Alteveerstraat in Assen gelegen is. Het gebouw staat er nu bijna zeven jaar en nog steeds klagen veel bewoners van bovenliggende appartementen over het lawaai dat met zeer grote regelmaat het woongenot verstoord.

De problemen komen niet van naast wonende buren, maar van de parkeergarage waarvan de gemeente Assen de eigenaar is. Klagen bij de gemeente Assen via het o.a. het algemene e-mail en contactadres of via Meldpunt Assen richt volgens een aantal bewoners niets uit. “Ruim drie weken geleden hebben we ons beklag gedaan bij de gemeente Assen, Meldpunt Assen en Parkeerbeheer. Geen bericht dan wel antwoord terug ontvangen, dus bijna twee weken geleden nogmaals verzonden en tot op heden géén antwoord”, zo laat een bewoner weten.

“In 2015 is het plafond ingestort boven de in- en uitritten van de parkeergarage. Destijds beloofde men beterschap en betere geluidsisolatie. Het is alleen maar erger geworden. Je hoort het in- en uitrijden van de auto’s, ventilatoren die de laatste weken om de haverklap aanslaan, zelf midden in de nacht. Pompen die uren staan te draaien etc, etc. Na al die jaren en vele beloftes is de maat wel vol”

Parkeermelkkoe

Actium Wonen, eigenaar van de appartementen lijkt te gaan bemiddelen in de overlast kwestie, maar ook hier blijven de bewoners sceptisch. “We wonen hier mooi en aan veel geluiden zijn we wel gewend of aan gewend geraakt, maar aan sommige geluiden, zeker niet die midden in de nacht de kop opsteken, raak je niet gewend. Als ik geluidsoverlast ervaar van mijn buurman of buurvrouw, bel ik de politie. Deze komt dan om te handhaven. Bij overlast van de parkeergarage kunnen wij de politie niet bellen….tja de gemeente, maar die doet aan haar ‘parkeermelkkoe’ blijkbaar niets, er komt na herhaaldelijk schrijven niet eens een antwoord”.

Donderdag zal er een overleg plaats vinden met Actium Wonen. De gemeente Assen heeft helaas niet van haar laten horen.