Gemeente Assen genomineerd voor BNG Bank Cultuurparticipatieprijs 2018

DELEN

Assen – Gemeente Assen is genomineerd voor de BNG Bank Cultuurparticipatieprijs. Deze prijs is in samenwerking met iktoon – maand voor amateurkunst – en wordt uitgereikt aan de gemeente die uitblinkt in het stimuleren van cultuurparticipatie in de regio. Andere genomineerden zijn de gemeenten Lisse, Meierijstad, Steenbergen en Zwolle. Uit de vijf finalisten wordt tijdens de iktoon-maand op 28 juni door de jury een winnaar gekozen. Deze ontvangt €15.000,- die ten goede moet komen aan de cultuurparticipatie in de gemeente. De winnaar mag zichzelf daarnaast een jaar lang Beste Cultuurparticipatie Gemeente van Nederland noemen.

Andere genomineerden zijn de gemeenten Lisse, Meierijstad, Steenbergen en Zwolle. Uit de vijf finalisten wordt tijdens de iktoon-maand op 28 juni door de jury een .winnaar gekozen. Deze ontvangt €15.000,- die ten goede moet komen aan de cultuurparticipatie in de gemeente. De winnaar mag zichzelf daarnaast een jaar lang Beste Cultuurparticipatie Gemeente van Nederland noemen.

In Nederland zijn 6,4 miljoen mensen in hun vrije tijd actief met kunst bezig. Het BNG Cultuurfonds wil met de BNG Bank Cultuurparticipatieprijs gemeenten die zich hier actief voor inzetten stimuleren. Mat Meijs, BNG Cultuurfonds: “Cultuur deel je: actief deelnemen aan kunst en cultuur draagt bij aan de ontwikkeling en zingeving van mensen en aan een sociale samenleving. Al die amateurkunstenaars zorgen voor verbinding, verrijking en leefbaarheid in hun gemeente. Met deze prijs willen wij dit stimuleren”.

Genomineerden
De verscheidenheid van inzendingen was volgens de jury verrassend groot; uit bijna elke provincie zijn verschillende projecten aangedragen, van grote tot kleine gemeenten. Uit de 70 inzendingen sprongen er vijf gemeenten voor de jury uit. De daarin aangedragen projecten waren opvallend, hadden een logische samenhang met het beleid en de impact op de omgeving was duidelijk zichtbaar.

Gemeente Assen
De inzending van Assen viel op vanwege de diversiteit aan projecten en doelstellingen die daarmee zijn beoogd en bereikt. De impact is in de praktijk terug te zien; een voorbeeld hoe cultureel gemeenschapsgeld daadwerkelijk terug kan vloeien naar de inwoners van de gemeente. Deze Drentse gemeente van middelgrote omvang legt in beleid de prioriteit op de verbinding van cultuur met het maatschappelijke domein en brengt mooie ambities in de praktijk ook tot uiting.

Cultureel hart
De inwoners van Assen worden actief betrokken in wijken, zowel om initiatieven aan te dragen als om te participeren als deelnemer. Hieronder vallen ook minder zichtbare doelgroepen als ouderen, vluchtelingen en mensen met een geestelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zorgt Podium Zuidhaeghe voor een ‘cultureel hart’ in de gemeente, door ruimte te bieden voor amateur- en professionele kunstinitiatieven. Het is een culturele spilfunctie binnen de gemeente. Met laagdrempelige programmering binnen en buiten de muren van het podium is het zichtbaar voor alle inwoners van Assen.

Uitreiking tijdens iktoon-maand
De prijs wordt uitgereikt op donderdag 28 juni om 16:00 uur in de Koepelzaal van Het Huis in Utrecht. De uitreiking is tevens de afsluiting van de iktoon-maand. Met zo’n 78.000 deelnemende kunstenaars, 3500 evenementen en 185.000 bezoekers is iktoon de grootste kunstmanifestatie van Nederland. Op meer dan duizend locaties in circa 130 gemeenten, worden voorstellingen, workshops, exposities, shows, kunstmarkten, openbare repetities en open dagen georganiseerd. Iktoon biedt alle 6,4 miljoen kunstenaars die Nederland rijk is hiermee een podium. Iedereen die een creatieve hobby heeft en dit wil laten zien, kan een evenement aanmaken. Door het hele land zijn kunstzinnige activiteiten te doen, bekijk het landelijke programma op https://iktoon.nl/agenda.