Gemeenteraad Assen bezoekt Noorderbegraafplaats

DELEN

Zaterdag 27 september bracht een afvaardiging van de gemeenteraad van Assen een bezoek aan de Noorderbegraafplaats in Assen. De Stichting Noorderbegraafplaats Assen had hiertoe de gemeenteraad uitgenodigd. De Noorderbegraafplaats is de oudste begraafplaats van Assen en veel Assenaren en oud-Assenaren hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.

De begraafplaats dreigde in verval te geraken als gevolg van achterstallig onderhoud of helemaal geen onderhoud. De gemeente is verantwoordelijk voor de orde en netheid van begraafplaatsen maar het in stand houden van graven is aan de familie van de overledene voorzover zij ook nog in leven zijn.

De raadsleden Laura Punt (GroenLinks), Roald Leemrijse (VVD), Steven Lagendijk (ChristenUnie), Kees Boonzaaijer (PLOP), Luc Rengers en Henri Ploeg (PvdA) Johan-Niels Kuiper (D66)en Egbert Prent (OP Assen) hadden zich de moeite getroost aanwezig te zijn op de begraafplaats en van het college, wethouder Ruud Wiersema (PLOP), die zich ook zeer geïnteresseerd toonde.

De groep werd rondgeleid door een enthousiast bestuurslid in de persoon van Lucas Ocken. Twee nabestaanden hielden een interessant verhaal over de familieleden die op de Noorderbegraafplaats hun laatste rustplaats hebben gevonden en verhaalden over de bijbehorende geschiedenis. De heer Boon en mevr. Anninga hadden bijzonder interessante en emotioneel getinte verhalen over hun overleden familieleden, die zelfs hun geheim mee het graf hadden ingenomen.

Veel vrijwilligers waren zaterdag bezig om hekken van roest te ontdoen, de letters op grafstenen zichtbaar maken of het verwijderen van onkruid. Dankzij een gulle sponsor wordt verf etc gratis ter beschikking gesteld hetgeen geresulteerd op een fraai toegangshek in de kleuren zwart en zilver.

De heer Ocken had een grote wens : verplaatsing van het info-bord dat nu aan het Kerkhofslaantje is geplaatst, maar dat hij liever aan de binnenkant van het hek geplaatst zou zien. Misschien dat de raad hierbij de helpende hand kan toesteken.

Op 4 oktober is er voor die raadsleden die verhinderd waren, wederom een zeer interessante rondleiding en de verhalen zullen weer anders zijn, maar niet minder interessant.

De vele vrijwilligers komt in ieder geval een groot compliment toe voor de vele uren die in de Noorderbegraafplaats worden gestoken om de Noorderbegraafplaats tot een nieuw Asser toeristisch interessante locatie.