Gijzeling in Provinciehuis Drenthe

DELEN
ASSEN – Het is vandaag 38 jaar geleden dat er een einde werd gemaakt aan de gijzeling in het Provinciehuis van Drenthe, waar drie Zuid-Molukkers 71 mensen gijzelden.

In de ochtend van maandag 13 maart 1978 dwingt een gewapende Zuid-Molukker een taxichauffeur hem naar het Provinciehuis van Drenthe te brengen. Eenmaal aangekomen dringt hij samen met twee anderen schietend het Provinciehuis binnen.

Gijzeling Provinciehuis Drenthe

In totaal werden 16 vrouwen en 55 mannen gegijzeld door de drie gijzelnemers. De Commissaris van de Koningin mevrouw Schilthuis weet maar ternauwernood te ontsnappen door uit een raam te springen. Iedereen werd verzameld op de eerste verdieping waar een Zuid-Molukse vlag voor de ramen werd opgehangen.

De gijzelnemers stelden de volgende eisen:
  • Vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen die gearresteerd zijn na eerdere acties in Nederland.
  • Een bus, vrije aftocht per vliegtuig met een aantal gijzelaars, bestemming onbekend.
  • Als ultimatum werd dinsdag 14 maart, 14.00 uur gesteld.

Om hun eisen kracht bij te zetten executeerden ze één van de gijzelaars, planoloog Ko de Groot, en schoten ze regelmatig op omstanders bij het provinciehuis, waarbij één fotograaf in zijn buik werd geraakt.

Mariniers maken met een bliksemaanval een eind aan de gijzeling

Op 14 maart om 14.34 uur, ruim een half uur na het verstrijken van het ultimatum, werd het Provinciehuis in Assen bestormd door de Close Combat Unit, tegenwoordig de Bijzondere Bijstands Eenheid – BBE.

Na een kort vuurgevecht, waarbij drie gijzelaars gewond raakten, gaven de gijzelnemers zich over. De actie bleek net op tijd begonnen te zijn, want de gijzelnemers stonden op het punt om twee leden van de Gedeputeerde Staten te executeren. Eén van hen, de CDA’er Jakob Trip, zou enkele weken later alsnog overlijden aan zijn verwondingen die hij opliep tijdens de bevrijdingsactie.

De gijzelnemers werden drie maanden later ieder veroordeeld tot 15 jaar celstraf.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen