Glaskunstenaar Marjan Witte exposeert bij Trainhuis Assen

DELEN

ASSEN – De komende tijd is een deel van het werk van Marjan Witte te zien in de vitrines van Trainhuis Assen. Marko Veenstra, eigenaar van Trainhuis Assen, is hier erg blij mee. “Kunst geeft sfeer en rust. En dat is een goede omgeving om examen te doen of een training te volgen”.

Voor Marjan Witte is het een mooie gelegenheid om haar werk in Assen onder de aandacht te brengen van de honderden examenkandidaten en cursisten die maandelijks bij Trainhuis komen. Marjan Witte, geboren en getogen op Texel. Opgegroeid met de rust van het eiland, de duinen, het geluid van de meeuwen, de branding en de wind door de haren.

Al sinds 2004 is Marjan niet meer woonachtig op het eiland, maar het eilandgevoel stroomt nog altijd door haar aderen. In het werk en de ontwerpen van Marjan Witte komt het eiland regelmatig in vorm, beeld en kleur herkenbaar terug. “Het glas reflecteert het gevoel van het eiland. Het geeft mijn werk voor mij iets vertrouwds. Een gevoel van vrijheid. De vrijheid om iedere dag weer iets moois te maken.” aldus Marjan.

In het atelier in Emmen werkt Marjan iedere dag met glas. Ze ontwerpt en creëert allerlei soorten kunstobjecten van glas door middel van de glastechniek glasfusing. Met zorg worden de juiste kleuren bij elkaar gezocht, die samengesmolten worden in een glasoven. Binnen het proces is veel te sturen, maar glas gaat ook enigszins haar eigen gang, waardoor ieder stuk uniek is.

Marjan werkt zowel vrij als in opdracht. Ze maakte onder meer een object voor GroenLinks, een schaal voor de trouwzaal van de gemeente Emmen. Haar werk vindt ook in het buitenland, onder andere Moskou en Nieuw-Zeeland, gretig aftrek. Naast het ontwerpen en maken van bijvoorbeeld schalen, wandobjecten en staande objecten maakt Marjan gedenkwerk, en organiseert ze regelmatig workshops in het atelier, maar ook op locatie.

De expositie is vrij toegankelijk voor publiek op dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 15.00 uur bij Trainhuis, A.H.G. Fokkerstraat 36 in Assen.