God en de mensenrechten

DELEN


2Divorce Assen

ASSEN – De bekende Asser live-Skype interview reeks Europa’s Rafelende Randen organiseert ditmaal een bijzondere bijeenkomst. Geen Skype interview maar ‘echt live’. Natallia Vasilevich komt op 19 januari naar Assen om over religie en mensenrechten te spreken.

Natallia is wit-Russische. Haar geboortewieg stond in Minsk maar sinds een paar jaar woont ze in het Duitse Bonn. Natallia werkte onder meer voor de Conferentie van Europese Kerken op het onderwerp ‘religie en mensenrechten’. Natallia is lid van de Grieks-Orthodoxe kerk (in Duitsland) en is op 19 januari de vierde gast in de serie Europa’s Rafelende Randen. Het is een vervolg op de populaire serie live Skype interviews met jonge mensenrechtenactivistes aan de randen van Europa.

Ze is dan te gast in de Moskee aan de Groen van Prinstererlaan in Assen. De moskee is één van de medeorganisatoren van deze bijeenkomst, net als andere partners van het PLO (Platform Levensbeschouwelijke Organisaties) Assen, het Humanistisch Verbond Assen en de kerken.

We praten over de situatie in landen als Wit-Rusland, waar de vrijheid van godsdienst beperkt is, en kerken die niet tot de ‘officieel geregistreerde kerken’ horen, worden vervolgd. Wit Rusland (Belarus) is sowieso een grote onbekende in ons deel van de EU. Velen weten dat het bekend staat als ‘de laatste dictatuur’ van Europa. Maar waarom dat zo is, wat voor land Wit-Rusland is, dat wordt op deze avond verder verkend.

Er komt meer aan de orde dan mensenrechten in dit interview

Religie en mensenrechten gaan niet alleen over godsdienstvrijheid. Het gaat ook over vragen als: hoe verhouden sommige religieuze principes (de positie van de vrouw, homoseksuele relaties) zich tot principes die zijn neergelegd (en geaccepteerd) in mensenrechtenverdragen en wetten. Of de positie van humanisten cq niet-religieuzen in sommige religieuze samenlevingen. Het zijn de vragen waarop in onze veranderde samenleving dringend behoefte is aan antwoorden.

De avond begint om 20.00 uur. Inloop is vanaf 19.30 uur. De toegang is vrij, reserveren is niet nodig, iedereen is van harte welkom. Moskee, Groen van Prinsterlaan 46, Assen.

Bowlen in Assen