Goud en Zilver voor Noorderlingen op WK

Assenaar Maurice Booij pakt Zilver op WK

DELEN

ASSEN – Ze zijn weer heelhuids teruggekeerd, de noorderlingen die afgelopen weekend deelnamen aan “Swordfish”, in Gotenburg, Zweden. Swordfish is al ruim een decennium het officieuze WK voor historische Europese krijgskunsten.

Aan de hand van originele eeuwenoude handboeken worden deze voorvaderlijke vechtsporten gereconstrueerd, getraind, en over de hele wereld beoefend.

Op het officieuze wk in Zweden wordt er gestreden in diverse categorieën, zoals langzwaard, sabel, rapier & dolk, zwaard & beukelaar, en middeleeuws worstelen. Ruim 260 deelnemers uit 22 landen, van Amerika tot Australië, en van IJsland tot Turkije bezochten dit evenement en deden een gooi naar een van ‘s werelds meer begeerde prijzen in de historische Europese martial arts.

De Groningse club MARS – Vechtschool voor middeleeuwse krijgskunsten Noord-Nederland vaardigde dit jaar een viertal deelnemers af naar dit evenement, waar zij vriend en vijand verbaasden met hun prestaties. Micha Morales (30) wist in het Langzwaardtoernooi door te dringen tot de kwartfinales, waar hij landgenoot Michel Rensen (29) trof, welke later het zilver zou pakken op dit prestigieuze toernooi, in een oerspannende finale tegen Italiaan Federico Dall’Olio. De Groningse Majken Roelfszema (21) wist het eveneens tot de kwartfinales te brengen in het Dames Langzwaardtoernooi, na ongeslagen de poulefase te hebben overleefd.

Dennis SnippeGrote verrassing dit jaar was het historisch worsteltoernooi. De in Assen geboren Maurice Booij (26) en de in Hoogeveen geboren Groninger Dennis Snippe (23), namen namens MARS deel in respectievelijk de klassen Middelgewicht en Zwaargewicht. Booij greep op zijn eerste internationale worsteltoernooi verdienstelijk het zilver, waarbij hij duidelijk in de finale in de nummer één van de wereld, Amerikaan Tim Hall, zijn meerdere moest erkennen.

Waar Booij zich stukbeet in de finale, gaf Snippe gas bij. Met inzet en flair, ontpopte hij zich tijdens dit evenement, wat tevens voor hem het eerste toernooi in deze vechtstijl was, tot een publiekslieveling. Ondanks een relatief licht gewicht te hebben voor zijn gewichtsklasse, domineerde hij z’n poulegevechten, en wist in een verpletterende finale met 5-1 van zijn opponent, Engelsman Peter Smallridge te winnen.

Na dergelijk hoge ogen gegooid te hebben op het officieuze WK, Swordfish, kan MARS niet alleen tevreden terugkijken op een geslaagd weekend, maar wordt er tevens reeds vooruit gekeken naar het uitbreiden van de topsport-tak van de vereniging om de stroom van eremetaal naar het noorden van het land verder te vergroten.