Gratis lezingen Drents Museum Assen in voorjaarsvakantie

DELEN
Samenwerkingsproject Drents Museum met 14 kunstenaars

ASSEN – Vervelen in het Drents Museum is er niet bij deze voorjaarsvakantie! Van zondag 15 februari tot en met zondag 1 maart staat het museum in Assen bol van de activiteiten en zijn wij extra geopend op maandag 16 en 23 februari. Vier onder andere samen met ons de verjaardag van Malevich, ga op stap met Connie of Kees, neem je (o)pa en/of (o)ma mee of dompel jezelf onder in de tijd van Malevich met de opera De overwinning op de zon.

Deze activiteiten maken naast onze tentoonstellingen Kazimir Malevich en Kostbare eieren uit het Tsarenrijk een bezoek aan het Drents Museum meer dan de moeite waard. De activiteiten zijn gratis toegankelijk voor museumbezoekers en geschikt voor jong en oud.

Verjaardag Malevich 23 februari

Op 23 februari is het 137 jaar geleden dat Kazimir Malevich (1878-1935) werd geboren. In het Drents Museum is op dit moment een grote solotentoonstelling van Malevich te zien. Daarom laten wij zijn geboortedag niet onopgemerkt voorbij gaan. Je wordt op geheel Russische wijze ontvangen met zout en brood en er worden diverse Russische activiteiten aangeboden. Zo kan je op de verjaardag een eigen gebakje versieren en wacht er een spannende muzikale verrassing op jou. In de Statenzaal kun je luisteren naar de lezing Het boerenleven in het werk van Malevich van kunsthistoricus Inge Wierda en in de Trouwzaal wordt er deze dag een Russisch sprookje verteld.

Kleurrijke opera & muzikale voorstelling

Passend bij de Malevich-tentoonstelling kunnen museumbezoekers op zondag 15 februari de opera De overwinning op de zon bezoeken. Het Slavisch Toneel voert deze reconstructie van de opera uit 1913 op in de Abdijkerk van het museum. Een week later, op zondag 22 februari, wordt in de Statenzaal de voorstelling Van Amstel tot Wolga opgevoerd. Een Russisch muziekprogramma met voordrachten van Nederlandse en Russische gedichten en teksten van grote Russische schrijvers als Poesjkin en Tolstoi.

Gratis lezingen

Meer weten over het leven in het oude Rusland? Bezoek dan de gratis lezing Over Tsaren, revoluties en de dingen die voorbij gaan. Een van onze museumdocenten vertelt over de rijke cultuur aan het hof van de Russische tsaren, een mooie inleiding op een bezoek aan Kazmir Malevich en de Russische eieren. De gratis lezingen zijn iedere zondag en donderdag om 13.00 uur en extra op vrijdag 20 en zaterdag 21 februari.

3 x 25 minuten

Tijdens het leven van Kazimir Malevich volgden technische ontwikkelingen elkaar op, vond de Russische revolutie plaats en op het gebied van kunst, dans en muziek stond de wereld ook op zijn kop. Op zondag 1 maart beleef je oud en nieuw op het gebied van muziek, dans en verhalen tijdens het programma 3 x 25 minuten.

Opa- en omadagen

Kom op woensdag 25 en vrijdag 27 februari met je (groot)ouders naar het Drents Museum en het Drents Archief. Dit keer ontdek je van alles over het 18de-eeuwse slangenboek van Johannes van Lier, bewoner van Het Grootste Poppenhuis van Nederland. Bekijk het eeuwenoude boek in het Drents Archief, maak een bladzijde voor je eigen slangenboek, praat met een adderdeskundige van het Drents Landschap en laat je vervolgens rondleiden door Johannes van Lier met de speciale iPhone-route. Bezoek daarna Het Grootste Poppenhuis van Nederland in het Drents Museum Assen. Iedereen is thuis. De familie Van Lier, de koetsier of wie weet loop je het hoofd in de huishouding tegen het lijf!

Op expeditie in het Drents Museum Assen

Families kunnen op stap in het museum met Kees of Connie. Zij verzorgen een leuke, actieve familierondleiding door het museum. Ontdek hoe vroeger gedanst werd in de Balzaal, speel mee met een quiz over de tijd van de mammoeten en lach om de gekke grappen van Connie en Kees. Deelnemen kan op zondag 22, dinsdag 24 en donderdag 26 februari. Aanmelden kan op de dag zelf bij de Infobalie.

Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op de website van het Drents Museum.

Foto: Jolanda Schachtschabel