Gratis trouwen in Assen populair maar versoberd

DELEN
Gratis trouwen in Assen populair maar versoberd

Gratis trouwen is de afgelopen jaren zo populair geworden dat veel gemeenten de ceremonie achterwege laten en het jawoord gewoon wordt gegeven aan de balie van het gemeentehuis. Een huwelijksvoltrekking zonder gasten en een getuige die door de gemeente wordt aangeleverd.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht gratis huwelijksvoltrekkingen aan te bieden, maar door de groeiende populariteit lopen de kosten uit de hand. Een gratis trouwerij kost de gemeente al gauw € 400,- Zes jaar geleden werd nog 3% van het totaal aantal huwelijken gratis voltrokken. Tegenwoordig is dit naar schatting 35%, dat liet Joep Schulten van de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken donderdag in de media weten.

De gemeente Assen biedt 2 mogelijkheden om gratis te trouwen. Dit is op maandag en dinsdag om 9.00 uur. De gemeente Assen heeft vanaf 2011 de gratis huwelijken en geregistreerde partnerschappen al versoberd.

– het huwelijk wordt gesloten door een ambtenaar van de afdeling burgerzaken
– het huwelijk vindt plaats in de spreekkamer in het verlengde van de balies
– geen toespraak
– geen muziek

Woordvoerder Martin de Bruin van de gemeente laat onze redactie weten: “Het aantal gratis huwelijken hebben we enige tijd geleden teruggebracht van vier naar twee per week. Ook hiermee blijven we voldoen aan de wettelijke eis.  De versobering had als achtergrond financiële motieven en om de toen bestaande gelijkheid tussen betaalde huwelijken en gratis huwelijken waar mogelijk weg te nemen”.

Desondanks wordt veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid gratis te trouwen, de komende weken zijn al volgeboekt.