GroenLinks: Deel foto’s van zwerfplastic en blikjes op social media

DELEN

Assen – Donderdag 18 januari bespreekt de gemeenteraad de motie van GroenLinks om de gemeente Assen te laten aansluiten bij de Statiegeld Alliantie. Doel is om druk te zetten richting politiek Den Haag om statiegeld in te voeren op alle PET-flessen (ook de kleine dus) en ook op blikjes. Daarmee reduceren we het zwerfblik en –plastic met meer dan driekwart.

Om reuring te veroorzaken richting de raadsvergadering roept GroenLinks nu Assenaren op om foto’s te maken van blikjes en plastic flesjes in sloten, plantsoenen en weggoten en die uit te zetten op Facebook, Instagram en Twitter.

Statiegeld
Kleine PET-flesjes en blikjes zijn ons een doorn in het oog. Om het zwerfvuilprobleem op te lossen pleit GroenLinks voor statiegeld. Door druk uit het hele land willen we politiek Den Haag zover krijgen dat er een statiegeldregeling voor kleine PET-flesjes en blikjes komt. Statiegeld zorgt ervoor dat lege flesjes en blikjes worden ingeleverd en zo gericht kunnen worden gerecycled. Onderzoek in opdracht van de regering van CE Delft laat zien dat het uitbreiden van statiegeld het zwerfafval van deze groep zal verminderen met 79 à 90 procent.

Downcycling
De levensmiddelenindustrie en supermarkten noemen dat onderzoek onbetrouwbaar en zien (op Aldi en Lidl na) meer in vrijwillige inzameling. Maar in de praktijk komt van vrijwillige inzameling niets terecht. Bij vermenging met PMD-afval via de gescheiden inzameling van de gemeente is het op zich goed te recyclen materiaal niet meer te scheiden van overige plastics en is er sprake van downcyling tot minderwaardige materialen.

Statiegeld Alliantie
Er een maatschappelijk initiatief is ontstaan, de Statiegeld Alliantie, opgericht door Recycling Netwerk Benelux, die de overheid willen oproepen om ‘structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes’. In totaal hebben in Nederland en België al meer dan honderd organisaties zich aangesloten, waaronder 29 Nederlandse gemeenten, met bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Door zich aan te sluiten laten deze organisaties zien dat er een breed draagvlak is in de samenleving om zwerfafval door middel van statiegeld tegen te gaan.

In maart staat in de Tweede Kamer het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes op de agenda. De aangesloten organisaties, waaronder straks dus ook Assen als het aan GroenLinks ligt, willen druk op de regering uitoefenen om statiegeld in te voeren.

Statiegeldmotie
GroenLinks Assen hoopt en verwacht dat de gemeenteraad de statiegeldmotie aanneemt en het college van B en W opdraagt om Assen aan te sluiten bij de Statiegeld Alliantie. Met foto’s en films die breed worden gedeeld op sociale media als Facebook, Twitter en Instagram wil GroenLinks reuring veroorzaken en druk zetten met als doel dat Assen zich aansluit bij de Statiegeld Alliantie.