GroenLinks wil aandacht vestigen op veilige jaarwisseling

DELEN

Assen – GroenLinks heeft een boodschap aan het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders; Geen knalvuurwerk en vuurpijlen in Assen. Maandag 1 januari om 11.00 uur is een veegploeg van GroenLinks Assen present op de Markt om vuurwerkresten bij elkaar vegen en afvoeren. Met deze actie wil GroenLinks aandacht vestigen op de wens om voortaan de jaarwisseling veilig te laten plaatsvinden. Dat wil zeggen: zonder gevaarlijk vuurwerk.

GroenLinks wil af van geweld, brandstichting, vandalisme en luchtvervuiling, waarmee de jaarwisseling ieder jaar opnieuw, en steeds heftiger, gepaard gaat. Het kan niet de bedoeling zijn dat plezier voor een minderheid ten koste gaat van het welbevinden van heel veel mensen en niet te vergeten: dieren. Gemiddeld tellen we jaarlijks 11.000 incidenten, 500 gewonden, 200 gevallen van oogletsel en één dode. Oorzaak? Vuurpijlen en knalvuurwerk.

Oogartsen, politie, brandweer, ambulancepersoneel en een behoorlijke meerderheid van onze bevolking roepen al een tijd: stop ermee. GroenLinks Assen vindt dit ook. Daarom pleit GroenLinks Assen voor:

1. Geen knalvuurwerk en vuurpijlen in Assen.
2. Al het toegestane vuurwerk alleen afsteken tussen 23.00 en 02.00 uur.
3. Veilige, vuurwerkvrije zones bij zorginstellingen, kinderboerderijen en andere plekken waar de overlast ontoelaatbaar is.
4. Experiment met een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow, bijvoorbeeld in Kloosterveen.