Over heel jaar gemeten meer passagiers Groningen Airport Eelde

DELEN
ASSEN – Schiphol en de vier regionale luchthavens kregen in het vierde kwartaal van 2015 bijna 15,3 miljoen passagiers te verwerken. Van en naar Schiphol reisden 13,9 miljoen mensen, bijna een miljoen meer dan een jaar eerder. Over heel 2015 steeg het aantal passagiers op alle luchthavens samen met 6,1 procent. Dat is voornamelijk aan de grootste luchthaven Schiphol te danken, maar ook Eindhoven en Groningen Airport Eelde droegen bij aan de groei.

Deze luchthavens lieten in 2015 groeicijfers zien van respectievelijk 6, 11 en bijna 7 procent op jaarbasis. Rotterdam The Hague liet in dezelfde periode een stijging zien van 0,9 procent, al daalde het aantal passagiers in het vierde kwartaal met 4,2 procent. Op Maastricht Aachen daalt het aantal passagiers al sinds het eerste kwartaal van 2014, zo meldt CBS in de Kwartaalmonitor Luchtvaart.

91% luchtpassagiers via Schiphol

Als grootste luchthaven nam Schiphol het grootste deel van de stijging voor zijn rekening. De luchthaven verwerkte 7,5 procent meer mensen, de sterkste stijging sinds het derde kwartaal van 2011. Schiphol eindigde het vierde kwartaal met 13,9 miljoen passagiers. Daarmee gaat 91 procent van alle luchtpassagiers via Amsterdam.

Passagiersgroei op Eindhoven het sterkst

Op vliegveld Eindhoven steeg het aantal passagiers relatief gezien het hardst. In het vierde kwartaal maakten bijna één miljoen mensen gebruik van deze luchthaven, een stijging van bijna 10 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met een stijging van bijna 11 procent over heel 2015 is het aantal aangekomen en vertrokken passagiers op Eindhoven gestegen tot een recordhoogte van 4,4 miljoen. Daarmee is Eindhoven de tweede luchthaven van Nederland.

Groningen Airport Eelde

De overige regionale luchthavens kregen in het vierde kwartaal van 2015 allen minder passagiers te verwerken. Rotterdam The Hague Airport eindigde het vierde kwartaal met een min van 4 procent op 322 duizend passagiers. Het aantal passagiers op vliegveld Groningen Airport Eelde daalde met 5,1 procent tot 33 duizend passagiers en op Maastricht met 17 procent tot 36 duizend reizigers.

Over heel 2015 steeg het aantal passagiers met 6,1 procent. Groningen en Rotterdam haalden over het hele jaar wel groeiende bezoekersaantallen, net als Eindhoven en Schiphol. Maastricht eindigde 2015 met een min van 19 procent.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen