Groninger Mozart Ensemble speelt onbekende Tsjechische stukken

DELEN

Assen – Op vrijdag 7 april (Gorechtkerk, Haren) en zaterdag 8 april (Jozefkerk, Assen) geeft het Groninger Mozart Ensemble een Tsjechisch concert. Er worden nieuw ontdekte stukken gespeeld van Tsjechische componisten uit de 18e en 19e eeuw.

Muziek uit Tsjechië is vooral bekend door componisten als Smetana en Dvořák. Maar er is veel meer schitterende 18e en 19e-eeuwse Tsjechische muziek. Tom Meijer van het Groninger Mozart Ensemble vond in het muziekarchief van het Museum van Visoké Myto originele partituren/partijen. Hij heeft ze uitgeschreven en uitgewerkt. En nu zijn deze werken voor het eerst in Nederland te horen.

Het gaat om werken van Bedřich Smetana, Oldřich a Božena, van Antonín Dvořák, Tsjechische Suite, van Johann Baptist Vaňhal, Eja Chori Jubilemus in C, van Antonín Vranický, Jagersmarsen en van Jan August Vitásek, Missa Solemnis in C.

Praag was in die tijd een centrum van Europese muziek. Tsjechische componisten hadden toen regelmatig contacten met componisten als Haydn en Mozart. De 18e en 19e -eeuwse muziek uit Tsjechië beïnvloedde zo de muziek in andere delen van Europa.
Op het repertoire van een orkest dat klassieke muziek uit die tijd centraal stelt, zoals het Mozart Ensemble, mogen de stukken van deze componisten dan ook niet ontbreken.

Vrijdag 7 april
Gorechtkerk, Kerkstraat 14 in Haren

Zaterdag 8 april
Jozefkerk, Kerkplein/Collardslaan in Assen

Beide uitvoeringen beginnen om 20.15 uur ’s avonds.

Kaartverkoop via Groningermozartensemble.nl en Boekhandel Boomker in Haren.

De kaarten kosten in de voorverkoop: € 15,00 (kinderen/CJP € 10,00)
Op de avond zelf kosten de kaarten aan de zaal: € 17.00 (alle kaarten)