Groot aantal nationaliteiten bij NIC 2014 TT Hall Assen

DELEN
Onzekerheid Noordelijk Internationaal Concours Hippique Assen

Dat het concours hippique NIC Assen een evenement van internationale allure is, blijkt wel uit het grote aantal nationaliteiten dat dit jaar aan de start komt. Er is vanuit de gehele wereld belangstelling voor dit concours hippique. Er zijn maar liefst 95 internationale deelnemers ingeschreven en daarbij zijn 26 nationaliteiten vertegenwoordigd. Het NIC brengt ruiters aan de start vanuit onder andere Amerika, Noorwegen, Rusland, Verenigde Arabische Emiraten, Duitsland, Frankrijk en Zweden. De kwaliteit van de deelnemers ligt op een hoger niveau dan verleden jaar.

Het concours NIC Assen begint komende woensdag 8 oktober met nationale wedstrijden en met de internationale springrubrieken wordt donderdag 9 oktober een begin gemaakt. Hoogtepunt van het internationale springen is de Grote Prijs van Drenthe op zondagmiddag 12 oktober.

Onder de internationale deelnemers bevinden zich vele topruiters, ook uit de bovenste regionen van de wereldranglijst, de Longines ranking. Eén van hen is de nummer tien van die ranglijst, de Belg Grégory Wathelet. Deze nog maar 34 jarige springruiter heeft de afgelopen weken laten zien goed in vorm te zijn. In juli werd de Grote Prijs van Mons gewonnen en ook de wedstrijd in Caen in het kader van de Global Champion Tour (GCT) wist Grégory Wathelet te winnen. Verder zegevierde Wathelet met Riesling du Monselet (v. Kashmir van Schuttershof) tijdens de GCT in het Portugese Estoril een van de wedstrijden.

Ook Wathelets landgenoot Constant van Paesschen komt naar Assen. Hij staat momenteel 26e op de Longines ranking en mag zich tot een van de beste Belgische springruiters rekenen. De kwaliteit van de springruiters die tijdens het uNIC in de ring komen zal in ieder geval hoog liggen.

Wat de deelname uit eigen land aangaat, de hoogst geplaatste Nederlanders van de Wereldranglijst, die naar Assen zullen komen zijn Mark Houtzager en Leopold van Asten.  Houtzager, zaterdag 27 september in Oostenrijk in het huwelijk getreden met zijn Oostenrijkse partner Julia Kayser, staat in de top dertig van de wereldranglijst en presteerde onlangs in Valkenswaard prima, evenals in Monaco en Shanghai.

Vanuit de provincie Drenthe komen ook enkele internationale deelnemers naar NIC Assen. Stefanie Heins (De Schiphorst), Jeroen Broek (Veeningen), Robert Havinga (Eelderwolde) en Chantal Regter (Assen) starten in de TT Hall.

Bekende andere deelnemers uit ons land zijn Angelique Hoorn (Wanneperveen), de winnaar van twee jaar geleden Vincent Voorn (Dinteloord), Suzanne Tepper (Holwierde), Nathalie van der Mei (Makkinga) en Ben Schröder (Tubbergen).

De winnares van afgelopen jaar, Jody van Gerwen, is afwezig. Zij is ten tijde van het NIC actief in Italië, waar ze een internationale wedstrijd rijdt. “Ontzettend jammer dat ik er dit jaar niet bij kan zijn. Ik vond het NIC vorig jaar een hele mooie wedstrijd. Er was veel publiek en er stonden mooie parcoursen. Na afloop stroomden de felicitaties binnen op mijn Facebookpagina. Het is pech dat die drie weken concours in Italië net samenvallen met NIC Assen.”

Wie weet kan een ander jong talent zich dit jaar in de schijnwerpers rijden. In het internationale springtoernooi staat de nog maar 16 jarige Amber Meijer op de deelnemerslijst. Deze amazone uit het Groningse Muntendam verraste in september tijdens het CH Parkstad in Veendam, door daar zowel de Z als de ZZ klasse te winnen. Verleden jaar won ze in de klasse L nog de Hippiade en nu staat ze in de ring van het NIC Assen bij de internationale deelnemers. “Ik hoorde vier weken geleden dat ik mee mocht doen aan de internationale rubrieken”, aldus de amazone uit Muntendam.

Amber Meijer traint onder de Nederlandse topruiter Jur Vrieling, die gesponsord wordt door de vader van Amber, Koen Meijer. “Ik ken Jur al vanaf dat ik klein was. Jur en mijn vader hebben dezelfde opvattingen over het trainen. Ik steek heel veel van hem op.”

De afgelopen maand 16 jaar geworden amazone neemt twee paarden mee voor de internationale springrubrieken in Assen. “Voor de zware rubrieken heb ik 10 jarige KM Carrera en voor de parcoursen van 1.30 m de 6 jarige Zirocco”, aldus Meijer, die ook al tijdens het internationale concours CH De Wolden actief was in de internationale rubrieken.