Grootste zonnepanelen overdekte parkeerplaats ter wereld

DELEN
ASSEN – Zonnepark XXL heeft vandaag één van de grootste zonnepanelenparken in Nederland geopend op het TT Circuit Assen.

Het zonnepark is een initiatief van GroenLeven, Bovemij, Tamoil Nederland, het TT Circuit Assen en de provincie Drenthe. ABN AMRO en de Drentse Energie Organisatie zijn verantwoordelijk voor de financiering van het park. De bouw is volledig verzorgd door bedrijven uit het Noorden van Nederland (Groenleven, Van der Wiel Infra & Milieu en Mannen van staal). Het parkeerterrein voor 14.000 motoren (ca. 6 ha) op het TT Circuit Assen is voorzien van een overkapping van 21.600 zonnepanelen. De panelen vormen samen een dak boven de parkeerplaatsen voor motoren en kunnen net zoveel stroom opwekken als 1.600 gezinnen verbruiken (5,6 megawatt).

De door het park opgewekte energie zal gebruikt worden door Tamoil Nederland, TT Circuit Assen en een deel is beschikbaar voor geïnteresseerde bewoners in de omgeving van het circuit als onderdeel van de Green Deal met de Provincie Drenthe.

 “TT Circuit Assen voegt met het zonnepanelenpark een unieke dimensie toe aan de vergroening en duurzaamheid van de provincie Drenthe.”

Peter Oosterbaan, TT Circuit Assen

In juli 2014 werd de intentieverklaring voor het  zonnepark getekend door gedeputeerde van de provincie Drenthe Henk van de Boer, Peter Oosterbaan, directeur TT Circuit Assen, Sytse Bouwer, directeur van GroenLeven en Peter Etman, directeur van Tamoil Nederland.

Foto: Hans Verleur.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen