Grote solotentoonstelling beroemde Russische kunstenaar

DELEN

Zestig topstukken uit het Staats Russisch Museum in St. Petersburg komen naar het Drents Museum in Assen. Het zijn de werken van een grote solotentoonstelling van een van de beroemdste Russische kunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw: Kazimir Malevich (1878-1935). Uniek aan de tentoonstelling is dat voor het eerst buiten Rusland een grote selectie te zien is van zijn latere en vrij onbekende figuratieve werk. Malevich – vooral bekend vanwege zijn abstracte kunst – maakte dit figuratieve werk vanaf 1928 tot aan zijn dood in 1935.

Veelzijdig oeuvre

Het oeuvre van Malevich is duizelingwekkend. Zijn carrière loopt langs verschillende stijlen zoals impressionisme, symbolisme, kubisme en ‘suprematisme’, de naam die hijzelf meegaf aan zijn abstracte stijl. De tentoonstelling toont de ontwikkeling die Malevich heeft doorlopen, met onder meer het wereldberoemde abstracte Zwart Vierkant, waarvan de versie uit ca. 1923 te zien is, tot aan het latere renaissance-zelfportret (1933). De nadruk bij de tentoonstelling ligt vooral op zijn minder bekende kleurrijke figuratieve werk.

Kleurrijke figuratieve werk 1928-1935

Eind jaren twintig verlaat Malevich het suprematisme, voor hem een doodlopende weg. Vanaf 1928 keert hij terug naar de figuratie, maar pakt het anders aan dan voorheen. De boerenbevolking is dan vooral het onderwerp van zijn werk. Kenmerkend zijn de gezichten, opgebouwd uit vereenvoudigde vormen, vaak in rood, wit en zwart. Verschillende  topstukken uit deze periode zijn in de expositie te zien. Na Malevich dood zijn die werken ondergebracht in het Staats Russisch Museum. Pas in de jaren tachtig mochten ze weer getoond worden.

Kostuums en dodenmasker

Naast de schilderijen is ook een serie kostuums en ontwerptekeningen te zien in de tentoonstelling. Malevich maakte deze voor de avantgardistische opera De overwinning op de zon die in 1913 werd opgevoerd in St. Petersburg. Het zijn de eerste aanzetten tot het suprematisme van de kunstenaar. Bij de expositie wordt een filmregistratie van deze opera getoond. Verder toont het Drents Museum het dodenmasker van Malevich en een gipsen afgietsel van zijn hand. Tot 2000 hebben ze lange tijd anoniem in het depot van het Staats Russisch Museum gelegen. Nu zijn deze gipsafgietsels voor het eerste buiten Rusland te zien.

Na Realisme uit Leipzig en De Sovjet Mythe is deze tentoonstelling de derde in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum.