Help! Speelgoed en houdbare levensmiddelen gezocht

DELEN

ASSEN – Antje Rhijnsburger- Knol uit Assen begon in het vroege voorjaar van 2015 samen met haar echtgenoot Wilfred een Facebook ruilgroep om de armoede te bestrijden in haar eigen omgeving.

In de zomer van 2015 had Antje al meer dan 800 volgers op haar account ‘Wij Ruilen & Geven Weg’ en heden ten dage zijn dit er 2795. Het ‘ruilen’ deed ze vanuit huis, maar vanaf april 2016 heeft ze de beschikking over een ruimte in de voormalige middelbare school Veningerland en het Mercurius theater aan de Prins Bernhardstraat 1.

Elke maandagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur en donderdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur is ‘Wij Ruilen & Geven Weg’ geopend. Haar ‘clientèle’ is inmiddels behoorlijk gegroeid en vele malen verdubbeld. Dit geldt tevens voor de 21 vrijwilligers die Antje helpen om ‘Wij Ruilen & Geven Weg’ draaiende te houden.

De ‘winkel’ oogt keurig en ziet er ordelijk uit. Kleding is netjes gerangschikt en ook huisraad en huishoudelijke artikelen staan keurig opgesteld. Het principe is eenvoudig. In de ‘winkel’ kunnen mensen vier kleding stukken uitzoeken en ruilen voor bijvoorbeeld een pak macaroni, rijst, een blik soep etc, etc. Al deze levensmiddelen worden door Antje en haar vrijwilligers verpakt tot voedselpakketten die ze verdeeld onder zo’n 60 alleenstaanden en gezinnen in de gemeente Assen.

“Het zijn veelal mensen die tussen wal en schip vallen. Die na drie jaar bij de Voedselbank te hebben gelopen bij ons aankloppen. Of die net teveel inkomsten hebben en niet in aanmerking komen voor de Voedselbank”. Voor de Voedselbank geldt een criteria dat mensen niet meer te besteden hebben dan 180 euro per maand. Wie daar net boven zit komt niet in aanmerking voor voedselhulp. Indien men toch geholpen wordt geldt dit voor de duur van drie jaar. “Het komt ook voor dat de Voedselbank personen doorverwijst naar ons”. Voor Antje een vreemde gewaarwording, want een instantie als de Voedselbank claimt een behoorlijk alleenrecht in de wereld van voedselhulp.

Antje en haar vrijwilligers kloppen regelmatig aan bij supermarkten als Lidl, Aldi, Jumbo en Albert Heijn. Echter geen van deze supermarkten geeft thuis. Het antwoord wat men veelal krijgt is dat deze supermarkten een contract hebben met de Voedselbank. Een rondgang van onze redactie levert een bevestigend antwoord. Zo laat onder ander het hoofdkantoor van Aldi weten:

‘Onze organisatie, met filialen door heel Nederland, ontvangt regelmatig verzoeken om mee te werken aan bepaalde acties. Binnen Aldi is gekozen voor een samenwerkingsovereenkomst met Voedselbanken Nederland. Voedselbanken Nederland bepaalt welke lokale Voedselbanken hiervoor in aanmerking komen. Individuele verzoeken moeten wij daarom afwijzen.’

Bovenstaand antwoord is bijna dagelijkse kost voor Antje. “De aanvoer van kleding gaat goed, maar we komen steeds vaker in de problemen met levensmiddelen. De vraag is groot en het aanbod vaak klein. Het komt dus voor dat ik soms voedselpakketten moet verloten. Zeker met Sinterklaas en Kerst voor de deur is de vraag naar voedselpakketten groot”, aldus Antje die zelfs met haar team niet mag flyeren bij supermarkten voor onder anderen houdbare levensmiddelen en ook voor vele extraatjes zoals zwemkaartjes, bioscoopkaartjes etc etc afwijzende antwoorden krijgt omdat dit onder anderen ook richting Voedselbank gaat.

Op lokaal niveau is het slecht gesteld. Ook hier hebben onder anderen de Voedselbank een groot monopoly. Net als de ‘clientèle’ die bij ‘Wij Ruilen & Geven Weg’ op de stoep staan en tussen wal en schip zijn gevallen, gaat dit ook op voor de ruilgroep. Zij moeten het niet van de gulheid hebben van plaatselijk supermarkt uitbaters, acties van o.a. RTV Drenthe, speelgoed acties in supermarkten etc etc. maar van giften die veelal particulieren doen. “Het is schrijnend. Op zaterdag 26 november houden we een Sinterklaasfeest. Daar komen dik 55 kinderen met ons Sinterklaas vieren. Helaas zijn er geen winkeliers die ons hebben kunnen helpen aan nieuw speelgoed. We hebben nu wat 2dehands speelgoed ingezameld dat we aan het opknappen zijn. Instanties en enkele bedrijven hebben toezeggingen gedaan, maar laten op het laatste moment het tegendeel weten of je hoort niets meer van deze instanties of bedrijven. Ja dat doet zeer”, aldus Antje.

De nood is hoog en Antje en haar vrijwilligers doen een beroep op supermarkten, winkeliers, bedrijven en particulieren met een groot hart. Er is behoeft aan speelgoed voor Sinterklaas en aan levensmiddelen voor tientallen voedselpakketten met de kerst.

Kunt u helpen? Neem dan contact op met Antje en haar team. Ook bent u altijd welkom bij het ‘ruilpand’. Elke maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en donderdagavond van 19.o0 tot 21.00 uur aan de Prins Bernhardstraat 1 te Assen.