Hendrik ‘Henk’ Andringa: Een vergeten oorlogsslachtoffer

DELEN

ASSEN – In de nacht van zeven op acht april 1945 worden Franse parachutisten van het 3de Régiment de Chasseurs Parachutistes, ten westen van de lijn Groningen, Assen en Hoogeveen gedropt. Ten oosten van deze lijn worden de parachutisten van het 2de Parachute Chasseur Regiment boven het Drentse landschap vanuit een ‘Short Stirling’ bommenwerper afgeworpen.

Die nacht landen in totaal 702 Franse parachutisten verspreid op Drentse bodem. ‘Operatie Amherst’ is een feit. Deze operatie luidde de bevrijding in van Drenthe.

Het B-squadron van de Canadese ‘Fort Garry Horse’ trekt op dat moment samen met tanks van het Britse Essex Regiment noordwaarts richting Assen. Vanaf Graswijk trekken de Canadezen over de Beilerstraat met zwaar materieel Assen binnen. Het verjagen van de Duitsers gaat in Assen niet zonder slag of stoot. Zowel aan geallieerde zijde als aan Duitse zijde vallen slachtoffers, maar ook enkele burgers worden getroffen. Op 13 april stuurt Commissaris van de Koningin mr. R.H. de Vos van Steenwijk een telegram aan Koningin Wilhelmina met daarin de mededeling dat een groot deel van de provincie Drenthe is bevrijd.

Als de inwoners van Assen feest vieren, zoeken leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) naar een lid van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) die zich tussen de mensen massa zou begeven. Assenaar Hendrik ‘Henk’ Andringa  helpt de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten mee in de zoektocht naar de NSB-er. In de zoektocht speurt Andringa  op een bovenverdieping in de Julianalaan naar de gezochte NSB-er. Wellicht is de Assenaar door een persoon van de Binnenlandse Strijdkrachten aangezien voor de gezochte NSB-er, want op een gegeven moment opende een lid van de BS het vuur. De toen 25-jarige Henk Andringa  wordt dodelijk getroffen.

Op 24 juni 1948 werd in het stationsgebouw te Zwolle een gedenkteken onthult voor werknemers van de NS die tijdens de oorlog het leven lieten. Onder de namen ook de naam Henk Andringa. Hij was destijds in opleiding als assistent bij de Nederlandse Spoorwegen. Zijn naam op de plaquette is het enige wat herinnert. Erkenning als oorlogsslachtoffer is Andringa niet ten deel gevallen.

Tekst en foto: H. de Jong