Herdenking 70 jaar bevrijding Kamp Westerbork

DELEN

ASSEN – Vorig jaar kocht Herinneringscentrum Kamp Westerbork vijf wagons, hiervan zijn er twee compleet gerestaureerd en zondagmiddag onder het toeziend oog van overlevenden, nabestaanden , genodigden en belangstellenden ‘onthult’.

Een stille tocht van ruim 2500 mensen, waaronder veel Assenaren,  luidde de herdenking in. Het was vandaag precies 70 jaar geleden dat het concentratiekamp grenzend aan Hooghalen werd bevrijd.

Treinwagons als Sprekend Monument

Vanuit de wagons, die waarschijnlijk zijn gebruikt voor deportaties,  klinken vanaf nu altijd de namen van de Nederlandse Joden, Roma en Sinti die in de oorlog zijn afgevoerd via Kamp Westerbork.

De wagons staan op een nieuw aangelegd stuk spoor bij de zogeheten ‘Rampe’, de plek op het kampterrein waar tussen 15 juli 1942 en 13 september 1944 bijna honderd treinen vertrokken. Directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork Dirk Mulder noemt de wagons een ‘internationaal icoon van de Jodenvervolging’.

In totaal zijn 107.000 mensen gedeporteerd vanuit Kamp Westerbork naar de vernietigingskampen in Oost-Europa, slechts 5000 overleefden de oorlog. Met het monument ‘De Gesproken Namen’ wil het herinneringscentrum de gedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust levend houden.