Het bloed kruipt waar het niet gaan kan

DELEN

9 juli 1994 – Dallas; Het Nederlands elftal verliest de kwartfinale van het WK Voetbal en wordt uitgeschakeld. Nederland kan huiswaarts keren en Brazilië gaat door.

9 juli 1994 – Assen; Een ONK-coureur verliest op dezelfde dag het gevoel in zijn benen en wordt ook uitgeschakeld. Maar hij gaat wél door.

Voetbal. Wat kan een land verdrietig zijn omdat het een wedstrijd verliest. De kwartfinale van het WK, dat wel, maar toch, het is (maar) een spelletje. Het land wordt stil, we hadden zo graag willen winnen. De overwinning vieren. En nu zonder beker huiswaarts keren. De volgende keer beter…

Verlies je het gevoel in je benen, dan is er geen ‘volgende keer beter’. Dat overkwam Edwald Oude Huikink, ONK-coureur. Racen met maar één doel: willen winnen. En ja, veilig de finish halen. Zo begon hij die dag aan zijn race. Helaas liep het die bewuste 9 juli 1994 heel anders af. Een crash met grote gevolgen voor de toekomst. Niets is opeens meer vanzelfsprekend.

“ Een overwinning, ondanks het verlies van gevoel in de benen. Maar het gevoel in zijn hoofd zegt simpelweg: Dóórgaan. Vechten en je dromen achterna”

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Of zoals Edwald zei: “Dat gasgeven blijft toch tussen je oren zitten”. Hij ruilde zijn aangepaste quad in en kocht een Can Am Spyder, een sportief avontuurlijk voertuig waar eigenlijk geen juiste benaming voor is te geven. Geen auto, geen motor, geen quad, geen scooter, maar wél het zitgevoel van een motor. Lukens Tuningservice en MMvG (Motor Mobiliteit voor Gehandicapten) uit Assen máken het rijden weer vanzelfsprekend voor Edwald. Gistermiddag bracht Edwald de Can Am naar Lukens. Bij Lukens kun je niet alleen terecht voor de tuning van wegracemotoren. Ze hebben ook de kennis en ervaring om een motor zó aan te passen dat er veilig mee gereden kan worden, óók door mensen met een beperking.

Vakkundig en precies wordt alles opgemeten

“Hoe lang ben je, Edwald ?”, “Hoe hoog wil je de rugleuning ?” … en vervolgens wordt er een stuk tape op de rug geplakt om alles te checken. De rem moet naar het stuur verzet worden. Zelf kunnen tanken, ook belangrijk, dus ook daar wordt een oplossing voor gezocht. Zelfredzaamheid, erg belangrijk. Voetsteunen, op welke hoogte ? Moet er eventueel nog iemand achterop kunnen ? Je ziet Albert denken en denken. Gaandeweg de middag vormt zich een bepaald beeld, waar hij de komende tijd over na gaat denken en daarna pas zal uitvoeren. Want zomaar aanpassingen aanbrengen, zo werkt het niet. Alles moet tot in de details kloppen. Een klant moet tevreden en veilig het pand verlaten. En dat is Albert wel toevertrouwd. Hij bouwt op de ervaring van Rob Janssen en gaat met die ervaring, en het feit dat Rob toch nauw betrokken blijft, aan de slag.

“Maar eerst zelf maar eens een tank leeg rijden”, zegt Albert lachend. Want ja, je moet natuurlijk wel voelen hoe zoiets rijdt en reageert. Een vakman in hart en nieren. Niet zomaar iets doen, maar weloverwogen keuzes maken en dán pas doen. Lukens Tuning, niet voor niets een begrip in de regio. Maar ook daarbuiten, want Edwald woont in Hengelo. Jaren terug mocht Edwald dat gevoel op de motor al een heel klein beetje ervaren. Achterop de motor bij Jarno Janssen, een rondje over het circuit. Mogelijk gemaakt door Wendy van Dijk en Hart in Actie. Langs de plek waar de crash is gebeurd en waar zijn leven volledig veranderde. Vorig jaar, 20 jaar na de crash, maakte het TT Circuit het mogelijk om met een auto nogmaals die plek te bezoeken. Opnieuw even stilstaan bij toen.

Dankzij Lukens Tuning staat Edwald over een tijdje niet meer stil, maar kan hij gasgeven met zijn aangepaste Can Am. Een overwinning, ondanks het verlies van gevoel in de benen. Maar het gevoel in zijn hoofd zegt simpelweg: Dóórgaan. Vechten en je dromen achterna. Respect voor deze instelling! Hopelijk is drie keer scheepsrecht, en kan hij ooit eens met zijn Can Am over het circuit rijden. Dat zou natuurlijk helemaal een overwinning zijn.

© Met dank aan Monique Babtist – Spiegelgrafie