Het fenomeen Wintertriathlon verdwijnt uit Assen

DELEN
Het fenomeen Wintertriathlon verdwijnt uit Assen

ASSEN – Met de definitieve sluiting van de kunstijsbaan in Assen komt er een einde aan een fenomeen in de Drentse hoofdstad: de Wintertriathlon Assen.

Toenmalig directeur van de Kunstijsbaan Drenthe, Gert Boks en Luuk Paping waren destijds de initiators en zij kregen daarbij steun van wielerkenner Herman Strijbosch en oud-schaatser Jan Heida. Sinds de eerste Wintertriathlon Assen, in 1984, is het evenement ieder jaar opnieuw op de kalender gekomen en deze wintertriathlon is de enige van een aantal wintertriathlons die al die jaren heeft overleefd.

Wintertriathlon Assen

De eerste Wintertriathlon Assen was een geheel andere dan die tegenwoordig op het programma staat. Toen waren de af te leggen afstanden aanmerkelijk langer. Wat te denken van 20 km lopen, 100 km fietsen en 40 km schaatsen. Het loopparcours was een traject dat vanaf de kunstijsbaan naar het Asser buitendorp Witten voerde en weer terug naar de ijsbaan. Daar pakten de lopers de racefiets, om te beginnen aan een traject van 100 kilometer fietsen. Een bijzonder pittig parcours dat onder meer voerde langs het Oranjekanaal, door de dorpen Westerbork en Orvelte en via Witteveen langs de voormalige turfvaart Verlengde Middenraai. Op dit laatste traject vochten de deelnemers vaak tegen de elementen als harde wind, regen en ook wel natte sneeuw. Het fietstraject was vele jaren de scherprechter van de Wintertriathlon Assen. Vanuit Nieuweroord, het zuidelijkste plaatsje op de route, werd teruggefietst via Tiendeveen en Hijken naar Assen. Daar werd overgestapt op het ijs van de kunstijsbaan om het laatste deel, de 40 kilometer schaatsen te voltooien. Na vele jaren de lange afstanden te hebben geprogrammeerd, werden de disciplines later ingekort. Reden was de afnemende belangstelling voor lange afstanden.

Axel Koenders

In de beginjaren van de Wintertriathlon Assen was er één van de deelnemers die met harde hand regeerde: Axel Koenders. De atleet uit Ouderkerk aan de Amstel domineerde in de beginperiode. Hij was winnaar van de eerste Wintertriathlon Assen in 1984, maar de daarop volgende vier jaren was het ook Koenders die als winnaar kon worden gehuldigd.

Vanaf 1986 was er ook een klassement voor dames en de eerste winnares werd Lenie van der Hoorn, de vrouw die een jaar eerder de Elfstedentocht bij de vrouwen wist te winnen. Ze was slechts één jaar de beste, want na haar was het Ada van Zwieten (Alphen aan de Rijn) die vier maal op rij de WTA wist te winnen en tevens in 1996 en 1997 de beste was. Zij is met haar zes overwinningen nog steeds recordhouder.

Bij de mannen is Axel Koenders de enige die erin is geslaagd vijf overwinningen te boeken. De man die hem kan evenaren is Teun Sweere uit Zevenbergen. Hij wist ook de Wintertriathlon Assen in 2014 op zijn naam te schrijven en geldt ook dit jaar als de favoriet.

Laatste editie Wintertriathlon Assen

Tijdens de laatste Wintertriathlon Assen, zaterdag 31 oktober 2015, kan Teun Sweere op gelijke hoogte komen met de winnaar van de eerste Wintertriathlon Assen. Het zou een mooi slot betekenen van 32 jaren Wintertriathlon Assen.

Foto Winnaar Axel Koenders (1988) Wintertriathlon Assen © Bert Vennik