Het spookt in Assen

DELEN

Het spookt in Assen

Midden in de vooruitgangsroes van de jaren ’60 leek Assen, het verlichte Drentse Haagje nota bene, eventjes teruggeworpen in de tijd van de glende kerels en de witte wieven. Er waarden spoken rond in de Drentse hoofdplaats!

In het algemeen werd enkelvoudig gesproken over het spook van Assen. Landelijke bladen en zelfs het Duitse Express berichtten erover, aan de hand van ooggetuigenverslagen maakten ze reconstructiefoto’s. Het spook zou een zwart masker dragen en rondrijden in een witte Ford Taunus. Op sommige plaatsen in de stad was een bliksemteken aangebracht, met daaronder de naam: Diomedes.

Diomedes Koning der Bistonen

Diomedes was de koning der Bistonen in het oude Thracië, die zijn paarden mensenvlees te eten gaf. Rond de Troelstralaan werd ‘s avonds gepatrouilleerd, en kleine kinderen durfden niet te gaan slapen. Maar in de verhalen was soms sprake van meer spoken. Kinderen vertelden dat ze niet naar school hadden kunnen gaan, omdat ze door hele drommen spoken waren ingesloten. Over de precieze hoeveelheid spoken waren de meningen verdeeld. Een versie was, dat het er vier waren: ‘een witte, een zwarte, een zwart-witte en een wit-zwarte’.

Zoals wel vaker met legenden en volksverhalen bevatte ook deze overlevering een kern van waarheid. Drie MULO-leerlingen, geïnspireerd door de populaire televisieserie Het spook van het Louvre, en door wat ze op school over Diomedes hadden gehoord, hadden de geruchten in de wereld gebracht en waren zelf verbaasd van het effect. Weinig volwassenen in Assen zullen aan een spook hebben geloofd dat iets anders was dan een verkleed persoon. Toch is het interessant om te zien, hoe gretig sommige mensen zich midden in een rationalistisch tijdperk lieten meeslepen door een geheimzinnig verhaal, dat zo’n smalle basis had in de feiten.

Eisso Post