Historische talkshow Drenten en de Eerste Wereldoorlog

DELEN
Historische talkshow Drenten en de Eerste Wereldoorlog

In de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal. In ons land werd niet gevochten en ook Drenthe bleef als noordelijke provincie ver van het krijgsgewoel. Maar helemaal ongemerkt ging de oorlog toch niet voorbij. De mobilisatie duurde vier jaar en Drentse mannen waren al die tijd van huis. Langs de grens met Duitsland steeg de criminaliteit omdat veel mensen zich een inkomen verschaften uit smokkel. Voedsel werd schaars en de boeren moesten verplicht leveren tegen lage prijzen.

In een ‘historische talkshow’ ontvangt Wim Ensing een boer uit Norg, een smokkelaarster uit Weiteveen en een gemobiliseerde soldaat uit Elp. Na de oorlog blikken zij terug op die tijd en op de invloed die de oorlog had op hun dagelijks leven. Onderhoudend, leerzaam, verrassend en met humor gebracht. De talkshow wordt opgevoerd om 12.00 uur en om 14.15 uur.

Documentaire over de onderduikhut van Anloo

De hut in de bossen van Anloo was in de oorlog een schuilplaats voor het verzet. In het najaar van 1944 werd de hut ontdekt en dichtgemaakt door de bezetter. In het ochtendgloren van 8 april 1945 was deze het toneel van een massa-executie van tien Groninger verzetsmensen. Op de valreep haalden zij de bevrijding niet. Douwe de Vries zat in 1943 ondergedoken in de hut. Hij maakte unieke filmbeelden over het leven van toen. Zoon Jacob de Vries vertelt het verhaal van zijn vader, die de oorlog overleefde. Verzetsman Pieter Meindert Schreuder werd op 8 april 1945 – na op gruwelijke wijze te zijn mishandeld – nabij de onderduikhut doodgeschoten door de Sichterheitsdienst Groningen. Dochter Janna Schreuder vertelt welke impact zijn dood had op het gezin.

De lezing over de onderduikhut van Anloo wordt gegeven om 13.00 uur en om 15.00 uur met aansluitend de twee documentaires van Anloo en Westlaren.

Locatie: Drents Archief Assen. Reserveren is noodzakelijk via: info@drentsarchief.nl of 0592 – 313523.