Hoe Bartje kleur kreeg

DELEN

ASSEN – Zoals Brussel “Manneken Pis” heeft, zo hebben wij in Assen “Bartje”. Bartje Bartels, de hoofdfiguur uit het boek van Anne de Vries. Een jongetje dat opgroeit in een arbeidersgezin en bekend is vanwege zijn uitspraak “Ik bid nie veur bruune boon’n”.

Een oud boek uit 1935, maar pas na de verfilming in 1972 werd Bartje echt geassocieerd met Drenthe.

Karla Fidder bracht 2 jaar geleden kleur in het leven van Bartje. Op zoek naar wat lapjes stof, bij haar ouders op zolder, stuitte Karla op een doos met Bartjes. Haar ouders gaven deze Bartjes destijds kado, toen ze nog een eigen zaak hadden. Als bedrijf “Barth Fidder” een Bartje weggeven, dat is toch echt wel leuk en toepasselijk. Het restant belandde daarna op zolder, waar Karla ze vond na een snuffeltocht.

Karla nam een Bartje mee en zette hem in de vensterbank bij haar thuis. “Je zag aan de contouren wel dat Bartje een broek draagt”, zegt Karla, “maar erg duidelijk was dat niet”. Dát was voor haar de aanleiding om Bartje kleur te geven. Hij kreeg een gepimpte broek en Bartje werd weer naar haar moeder gebracht. Daar staat Bartje nog steeds te pronken. En zo begon de liefde voor Bartje.

Zaterdagmiddag gaf ze een workshop “Pimp je eigen Bartje”. Een deelnemer had een Bartje voorzien van een mooi vrolijk uiterlijk en zegt: “Ik ben klaar” en ze laat hem trots aan Karla zien. “Hij is mooi”, zegt Karla, en ze vervolgt met “Ik ben zélf eigenlijk nooit klaar”. Met een creatief oog kijkt ze wat er nog meer gepimpt kan worden.

De liefde voor de Bartjes voel je in haar woorden en haar manier van werken. “Het verveelt mij nooit, al moet ik 30 dezelfde Bartjes maken”. Voor de huldiging van de Olympische team in februari 2014 versierde ze vele Bartjes. Allemaal eerst in goudkleur geverfd, daarna een oranje broekje én een oranje muts. “We zaten met een hele groep vrouwen mutsjes te breien”, zegt ze lachend, “Iedereen hielp mee”. Het was een echt souvenir en de Bartjes waren niet aan te slepen.

Ze worden besteld door bedrijven, voorzien van hun eigen logo. Maar ook privé willen mensen graag een persoonlijk Bartje in huis hebben.

“Ooit heb ik eens een Bartje in een voetbaltenue moeten maken, die bij de kist van een overleden persoon kwam te staan. Dat was wel heel bijzonder”.

In Gieten heeft Karla sinds 2009 haar eigen atelier met de naam “Chique de la Friemel”. “Dat is chique de la friemel, zeiden wij vroeger thuis weleens over onze hippe kleding, vandaar”. Ze is altijd al creatief geweest. Na 25 jaar stopte ze met haar schoonheidssalon en begon een atelier, om haar creativiteit volledig kwijt te kunnen. Nu geeft ze workshops, kinderfeestjes, maakt geboortetegels, sieraden etc. Een creatieve duizendpoot en dat is ook zeker terug te vinden in haar Bartjes.

Karla wil nog graag een oproep doen

“In de beginperiode werd ik benaderd door een mevrouw. Ik meende dat ze Oost als achternaam heeft. Mevrouw wilde graag een Bartje in een oud Drents danskostuum. Helaas ben ik door de drukte het briefje met haar telefoonnummer kwijt. Ik mocht het Bartje maken als ik tijd had, maar ik kan mevrouw dus helaas niet meer bereiken. Als mevrouw dit leest, of iemand herkent dit verhaal, zou men dan contact met mij willen opnemen ?”

Chique de la Friemel
Gasselterweg 7
9461 HA Gieten
0592 – 26 41 91

Foto(s) © M. Babtist – Spiegelgrafie