Hollandse Nieuwe vindt gretig aftrek

DELEN

ASSEN – De start van het haringseizoen was dit jaar later dan verwacht. De ‘gewillige’ nieuwe haring was nog niet vet genoeg om op 9 juni jongstleden gepresenteerd te worden. De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe werd daarom verplaatst naar 17 juni.

Vanaf vorige week donderdag zijn ‘ze’ weer te koop en dat is te merken bij Zeevishandel Nijboer aan de Oudestraat in Assen “Als de Hollandse Nieuwe weer in het land is dan hebben we het de eerste dagen aanzienlijk drukker in de zaak”, aldus Egbert Nijboer. De vishandel aan de Oudestraat is al 41 jaar een begrip in Assen. Vader Otto begon de zaak in 1974 en zoon Egbert heeft de zaak jaren geleden samen met z’n vrouw Ina overgenomen. “We verkopen natuurlijk heel veel vissoorten, maar de haring blijft wel onze specialiteit”.

TT Festival

“Ook dit jaar staan wij donderdag en vrijdag avond en nacht weer klaar voor alle bezoekers van het TT Festival. Donderdag tot de drukte aanhoud rond de klok van middennacht en vrijdag gaan we iets langer door, maar ook hiervoor geldt tot de drukte aanhoud”, zo laat Egbert weten.

Eerste vaatje haring

Op de visafslag in Scheveningen werd vorige week woensdag het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. De haring werd gekocht door het visgilde voor € 53.000. Dat is iets minder dan vorig jaar toen het eerste vaatje € 56.000 opbracht.

De opbrengst van het eerste vaatje gaat traditioneel naar een goed doel. Dit jaar is de opbrengst naar het Nationaal Ouderenfonds gegaan dat er stranduitjes voor eenzame ouderen van wil organiseren. Een onderdeel van deze uitjes is haring happen.