Hond in auto met warm weer?

Honden reageren anders op hitte dan mensen. Ze kunnen hun warmte namelijk veel moeilijker kwijt

DELEN
ASSEN – Met warm weer kan de temperatuur in een stilstaande auto al snel oplopen tot wel 50 of 60 graden. Bij een buitentemperatuur vanaf 15 graden kan het al gevaarlijk zijn voor de hond om in de auto te blijven.

Waarom de hond niet tegen hitte kan…

Honden kunnen niet zweten, zoals wij dat kunnen. Bovendien hebben ze een vacht en die kan de afvoer van warmte nog meer bemoeilijken. Honden hebben alleen zweetkliertjes in de voetzolen, maar dit oppervlak is veel te klein om hun warmte snel genoeg kwijt te raken. Daarnaast raken honden de warmte kwijt via hun tong door te hijgen, maar ook dit vermogen is zeer beperkt.

Oververhitting

Het hijgen zelf wekt ook warmte op, wat de situatie nog verder verergert. Een oververhitte hond wordt sloom, lusteloos, gaat hijgen en vaak kwijlen en kan gaan braken. De hond zal aanvankelijk weigeren op te staan, maar kan later juist zeer onrustig worden en in paniek raken. Uiteindelijk zal hij het bewustzijn verliezen, in coma raken en komen te overlijden.

Wat te doen?

• Bel Politie. Zij zullen de hulpdiensten aansturen en die zullen actie ondernemen. Ga niet zelf een ruit inslaan. Laat dit aan de hulpdiensten over.
• Schaduwrijke plek op zoeken.
• De hond koelen met bijvoorbeeld een natte handdoek en hem beetje laten drinken. Plens niet direct een emmer ijskoud water over de hond heen, maar laat hem langzaam wennen aan de verkoeling. Wanneer een hond al ver heen lijkt is een natte lap niet voldoende, zoek in dat geval zo snel mogelijk water op in de omgeving, al is het een sloot. Desnoods belt u ergens aan om de tuinslang te gebruiken, koelen is dan absoluut noodzakelijk!

Wetgeving

Op basis van artikel 2.1 van de Wet dieren is het verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. En een ieder verleent een hulpbehoevend dier de nodige zorg. U bent als eigenaar van een hond dus zelfs strafbaar als u uw hond in zulke omstandigheden achterlaat. Wanneer u zich aan bovenstaande schuldig maakt krijgt u een proces verbaal.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen