Hond van mede-eigenaar hondenschool Bovensmilde bijt schapen dood

DELEN

Assen – Een hond van een mede-eigenaar van de hondenschool in Bovensmilde heeft afgelopen nacht een aantal schapen van de schaapskudde van Landschapsbeheer Het Witterveld doodgebeten. Meerdere schapen zijn gewond en gevreesd wordt voor de lammetjes in de buik van de ooien. De aflammerperiode van deze drachtige ooien zou rond 5 december beginnen.

Al eerder incidenten
Al eerder had Landschapsbeheer het Witterveld te maken met de agressieve hond van deze eigenaresse. Ongeveer zes weken geleden heeft dezelfde hond een gat in een schaap gebeten, toen er een training met de schapen was. De eigenaresse was destijds erg geschrokken en de afspraak werd gemaakt om de hond aan de lijn te houden en niet meer in de buurt van de schapen te laten.

Dezelfde hond
Zaterdagavond ging het dus wederom mis, met het gruwelijke gevolg dat er schapen zijn doodgebeten en diverse schapen gewond zijn geraakt. De schapen liepen in het weiland bij het bedrijf van Ron en Caroline. De hond werd onaangelijnd uitgelaten en richtte op een bepaald moment een ware veldslag aan onder de schapen. Aangezien er foto’s van de hond zijn gemaakt wisten Ron Rogaar en Caroline Visser (eigenaren Landschapsbeheer Het Witterveld) dat het dezelfde hond betrof. De betreffende hondenschool heeft op hun website de slogan staan: “De Leukste hondenschool van Drenthe”. Dat schept verwachtingen, maar het is een slogan die afgelopen zaterdagavond het tegendeel bewees. Naast het eerdere incident in oktober en deze afslachting zaterdagavond, werd er een paar jaar geleden al eens een schaap doodgebeten door een hond van dezelfde hondenschool.

Niet aangelijnd
Van één schaap is het oor geheel afgebeten en meerdere schapen zijn kreupel. “Dit was niet gebeurd als de hond gewoon was aangelijnd”, aldus Caroline Visser. Volgens omstanders heeft de hond drie kwartier zijn gang kunnen gaan. Ron en Caroline waren zaterdagavond zelf niet thuis. Ze zouden elders jureren bij een wedstrijd schapen drijven. Buren hebben gebeld met het echtpaar en daarna zijn Ron en Caroline zo snel als mogelijk naar huis gekeerd.

Nachtmerrie
Ron: “Het voelt echt als een nachtmerrie. En wat er nog achteraan kan komen, verwerpen van de ooien door de stress”. Caroline: “We zijn er kapot van, zoveel dierenleed”.

De schaapskudde was net begin november naar de winterstalling bij het Witterveld gebracht. In de zomerperiode graast de kudde bij de Landjes in Marsdijk, waar de schapen worden ingezet als stadsbegrazing.