Huiseigenaren ‘WOZ waarde op de mat’

DELEN
Huiseigenaren 'WOZ waarde op de mat'

ASSEN – Benieuwd welke WOZ waarde van uw huis of bedrijfspand de gemeente volgend jaar gebruikt om uw onroerende zaak belasting te berekenen?

Begin oktober krijgen alle eigenaren van woningen in Assen daarvoor weer een voormelding. Nieuw dit jaar is dat ook eigenaren en huurders van bedrijfspanden deze voorheffing krijgen. En ook huurders van woningen krijgen te horen wat de WOZ waarde van hun huis is. Belangrijk voor hen want de hoogte van de huur hangt mede af van de WOZ waarde. En even voor de duidelijkheid: huurders betalen geen OZB.

Ingewikkeld

Het bepalen van de WOZ-waarde van panden is best ingewikkeld. Voordat de officiële WOZ beschikking begin 2016 bij u op de mat valt, leggen we u daarom met de voormelding uit wat de waarde van uw huis of bedrijfspand is en hoe we die bepaald hebben. Heeft u daar vragen over of bent u het niet eens met de waarde? Neem dan contact op met de gemeente. Mogelijk kunnen we dan al in een vroeg stadium de waarde corrigeren. Als inwoner, ondernemer en gemeente zijn wij er immers allemaal bij gebaat dat de waarde klopt.

Waarde bepalen

Met de voormelding aan huurders en woningeigenaren ziet u hoe wij uw woning waarderen. Op de voormelding staan behalve de gegevens van uw eigen woning, ook gegevens van één tot drie vergelijkbare woningen. Het gaat om woningen die verkocht zijn rond 1 januari 2015. Bij de waardebepaling houden we rekening met onder andere ligging, grootte, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en de staat van onderhoud. Het berekenen van bedrijfspanden is nog een stuk complexer. Zo houden we daarbij rekening met diverse economische factoren zoals huurwaarde, vraag en aanbod en rentestanden. Uiteraard wegen ook de eigenschappen van het pand zelf mee. Het gaat dan onder andere om grootte, ligging en aanwezige voorzieningen.

In gesprek

Nadat u de voormelding heeft ontvangen, kunt u tot en met 6 november reageren als de gegevens volgens u niet kloppen. U kunt aangeven wat volgens u de juiste gegevens zijn. Als blijkt dat uw gegevens kloppen en wij ons vergist hebben, ziet u dit terug in de officiële beschikking die u eind januari 2016 ontvangt.

U kunt ook met de taxateurs spreken. Hiervoor kunt u tussen 12 oktober en 6 november dagelijks een afspraak met hen maken.