Huismus ook in Assen winnaar 13de Nationale Vogeltelling

DELEN
ASSEN – Bij de 13e Nationale Tuinvogeltelling hebben bijna 50.000 mensen de vogels in hun tuin geteld.

Het grootste citizen science evenement van Nederland wordt jaarlijks georganiseerd door Vogelbescherming Nederland in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland.

“ Ook in de hoofdstad van Drenthe is de huismus de meest gesignaleerde vogel.” Uitslag Nationale Vogeltelling

In totaal waren er zondagmiddag 751.503 vogels geteld (stand 17.00 uur). Ook dit jaar staat de huismus op één, net als in voorgaande jaren. De koolmees en merel maken de top-3 compleet.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Tuinvogeltelling valt de spreeuw buiten de top-10. De spreeuw neemt al jaren in aantal af. Opvallend dit jaar is ook het aantal kepen in ons land. Kepen overwinteren in landen waar veel beukennootjes te vinden zijn.

Ook dit jaar is de huismus opnieuw de meest getelde vogel in de Nederlandse tuinen. De huismus leeft in groepen, waardoor deze vogel qua absolute aantallen op de eerste plek eindigt. In de top 10 staat de koolmees op de 2e plaats, gevolgd door de merel. De merel is de vogel die in de meeste tuinen is gezien.

Vogeltelling Drenthe

In onze provincie deden 2.030 personen mee aan de telling. Ook in Drenthe staat de huismus op nummer 1, gevolgd door de koolmees en de vink. In Assen is de top 3 gelijk aan de gehele provincie Drenthe. Ook in de hoofdstad van Drenthe is de huismus de meest gesignaleerde vogel. De top 5 wordt aangevuld met de merel, pimpelmees en roodborst.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen