In memoriam Tokkel ‘Hej ‘n guld’n voor mij?’

DELEN
In memoriam Tokkel ‘Hej 'n guld'n voor mij?’
ASSEN – Vandaag is het precies 15 jaar geleden dat de bekendste zwerver van Assen overleed. Robert Willem Imker, beter bekent als ‘Tokkel’

Omstreeks 1965 woonde aan de Rozenstraat een verwarmingsmonteur. Zijn naam ? Robert Willem Imker, echter beter bekent als “Tokkel”. Achter het ouderlijk huis zat hij vaak urenlang op zijn gitaar te tokkelen. Niet lang daarna vormde hij de groep Tokki and The Streetdogs.

Na de band Rockale richtte Robert eind jaren ’60 samen met zijn broer Remco de band Sound of Ymker op. Een onderdeel van het programma was de korte rockmusical ‘Harttransplantatie’, een parodie op de door de Zuid-Afrikaanse chirurg dr. Christian Barnard omstreeks die tijd verrichte eerste hartoperatie. Hoogtepunt in die jaren was een optreden op het vermaarde festival Flight to Lowlands Paradise in Utrecht, naast groepen als Pink Floyd, Jetro Tull, Cuby and the Blizzards en The Outsiders. In 1969 verscheen hun eerste en enige single ‘Train of doomsday’. Toen ging het plotseling snel bergafwaarts en Remco Imker besloot de band op te heffen.

Tokkel Hej ‘n guld’n voor mij?

Tokkel leidt lange tijd een wat teruggetrokken bestaan. Hij werkt nog even samen met Herman Brood maar raakte – na een vergeefse poging eind jaren ’70 weer een band op te richten – opnieuw aan de drank en de drugs. Een scheiding van zijn vrouw was het gevolg en Tokkel ging vanaf dat moment zwervend door het leven. Hij werd Assens bekendste stadszwerver. Legendarisch is steeds weerkerende vraag: ‘Hej ‘n guld’n voor mij?’

Na overnachtingen op veel verschillende plaatsen in Assen, vond hij de laatste jaren van zijn leven onderdak in een keet op het Veemarktterrein. Hij overleed op 4 februari 2001.

De belangstelling voor de rouwplechtigheid in De Boskamp in Assen was enorm. Als laatste groet klonk Jimmy Hendrix’s ‘All along the watchtower’. Tijdens de dienst legde Herman Brood de gitaar, die Tokkel lang geleden bij hem had achtergelaten, op de kist.

De naam Tokkel had hij overigens gekregen toen hij zich, gesnapt bij het appeltjes jatten, verborgen had in het kippenhok van de boer en toen deze langs kwam ‘toktok’ riep.

Robert Willem Imker (Assen 1948 – Assen 2001) – Musicus, zwerver, Asser stadstype.

Bronnen: Encyclopedie van Drenthe en ‘101 markante Drenten’ Foto: Twitter


2Divorce Assen


Bowlen in Assen