Internationaal Filmfestival Assen presenteert Europa’s Rafelende Randen

Jonge mensenrechtenverdedigers gaan met elkaar in gesprek over vrijheid, de vluchtelingencrisis en mensenhandel

DELEN
ASSEN – De afgelopen maanden zijn op initiatief van Stichting Prinsessendag en mensenrechtenconsultant Ralph du Jong op meerdere locaties in Assen bijeenkomsten geweest met krachtige vrouwen die zich inzetten voor mensenrechten aan de randen van Europa.

Via een Skype verbinding vertelden zij over hun werk, passie en inzet voor een betere wereld. Tijdens het IFA zijn deze powervrouwen aanwezig om aansluitend op de documentaires Remember Your Name, Babylon en The Stormmakers in gesprek te gaan met het publiek. Het is de tweede editie van Europa’s Rafelende Randen, een reeks die vorig jaar leidde tot een bezoek van minister Koenders.

Te gast zijn: Alina Afle, betrokken bij het Roemeense verzet tegen een Canadees bedrijf dat de berg Rosia Montana, die rijk is aan delfstoffen, wilde afgraven; Ines Dimnich van het Anti Discrimination Centre in St. Petersburg, wiens vriend een aantal jaren geleden door neo-nazi’s werd vermoord; Gokchen Yilmaz, werkzaam bij Association for Solidarity in Ankara dat zich inzet voor de duizenden asielzoekers en migranten in Turkije; Rusudan Gotsiridze, eerste vrouwelijke bisschop van de Evangelische Baptisten Kerk in Georgië en zet zich daarnaast in voor vrouwenrechten; Lina Vosliûté, tenslotte, onderzoekt de juridische positie van vrouwen uit de Baltische Staten die via mensenhandel in West-Europa terecht komen.

De organisatie van het IFA is trots dat deze vrouwen op het festival bij elkaar komen. Programmeur Jennifer O’Connell: “De verhalen die deze jonge vrouwen te vertellen hebben zijn overweldigend. Hun passie en kracht is voelbaar, iets wat ons helpt om de wereld om ons heen beter te leren begrijpen”.

Internationaal Filmfestival Assen

Het IFA wordt dit jaar in het weekend van 12 en 13 maart 2016 georganiseerd in De Nieuwe Kolk in Assen. Het programma Europa’s Rafelende Randen vindt plaats op zaterdag 12 maart. Kaarten voor deze voorstellingen zijn te koop via De Nieuwe Kolk.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen