Internationale Vrouwendag: Bijzondere, internationale vrouwen naar Assen

DELEN

Assen – Aanstaande donderdag, 8 maart is het Internationale vrouwendag. Een aantal bijzondere vrouwen komt daarvoor naar het Assen.

Rusudan Gotsiridze
Eén van hen is de eerste vrouwelijke bisschop uit Georgie, Rusudan Gotsiridze, die zich in Georgie en ver daarbuiten inzet voor vrouwen- en homorechten. Om die reden ontving ze een aantal jaren geleden uit de handen van Michelle Obama een een prestigieuze Amerikaanse mensenrechtenprijs.

Nataliia Evdokimova
Een andere is Nataliia Evdokimova uit Sint Petersburg, Rusland. Zij is lid van de Presidentiele Raad voor mensenrechten, ingesteld door Putin zelf. Met de Russische verkiezingen in aantocht en de druk op mensenrechtenactivisten, is het verhaal van Nataliia extra interessant.

Maia Melikidze
Nog een bijzonder iemand is Maia Melikidze. Zij was tot voor kort de economisch adviseur van de Georgische president en is nu commissaris voor Water en Energie.

Delfina Hoxha
Tenslotte Delfina Hoxha, een 22-jarige Albanese blogster die een feministische, vegetarische levenswijze voorstaat in een land waar alle verhoudingen nog orthodox zijn.

Dagvoorzitter Ralph du Long:
‘het gebeurt niet vaak dat vrouwen met zo’n achtergrond naar Assen komen. Met name Rusudan Gotsiridze is iemand die veelgevraagd is. We zijn blij dat ze wilde komen. Op zondag, 11 maart zal ze ook een kerkdienst in Assen leiden. Maar eerst krijgen Assenaren de kans om donderdag met haar en haar collega’s in gesprek te gaan. Iedereen is van harte welkom.’

Deze vier vrouwen zijn op donderdag 8 maart van 14.00-17.00 uur in het provinciehuis in Assen. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de werkgroep Vrouwen Kiezen en Europa’s Rafelende Randen die al eerder bijzondere, internationale vrouwen naar Assen haalde.