Internetverkoop niet schuldig aan terugloop winkels

DELEN

ASSEN – Vorige week is bekend geworden dat F.O.C Assen B.V. samen met de gemeente Assen een intentieovereenkomst heeft getekend om de mogelijkheid te onderzoeken voor de bouw van een Factory Outlet Center in Assen-Zuid.

Detaillisten in de binnenstad vrezen dat de leegstand toeneemt als het F.O.C in Assen-Zuid, dat 200 winkels gaat herbergen, haar deuren opent. Felle discussies op onder anderen social media werden gestart. De detaillisten in de Assense binnenstad, voornamelijk de kledingbranche, krijgen met de komst van het F.O.C mogelijk zware klappen te voortduren. Leegstand zal toenemen en het internet is debet aan de malaise van slecht lopende winkels, klonk het op het internet.

“ Echter blijven veel steden een regiofunctie houden, waardoor het winkelbestand wat kan afnemen, maar wel zal blijven bestaan. Hoe dat specifiek voor Assen is weet ik niet, maar het lijkt me een stad met een regiofunctie” Bert Nagelvoort – Thuiswinkel.org

Winkels nemen af in geheel Nederland, maar is de verkoop via het internet hier schuldig aan? ,,Het klopt dat het aantal winkels in Nederland afneemt, dat dit geheel en alleen te wijten is aan e-commerce is onjuist. De afname van winkels in Nederland komt door meerdere factoren. Eén van die onderdelen is e-commerce, maar ook veranderde koopbehoeften van consumenten, tweeverdieners, bereikbaarheid van steden enzovoort”, zo laat Bert Nagelvoort van Thuiswinkel.org onze redactie weten.

Veel winkels verkeren in financiële problemen, wat zal er moeten gebeuren om deze bedrijven financieel gezond te houden? ,,Deze vraag is lastig te beantwoorden omdat het uitvoeren van een bedrijf ook weer van heel veel factoren afhankelijk is. Hierbij kunt u denken aan externe factoren als de economie, wetgeving en demografie; maar ook aan interne factoren zoals inkoopbeleid, financiële wendbaarheid en innovatiekracht. Voor elk bedrijf geldt om gezond te blijven is het bieden van waarde aan klanten”.

Gaan veel winkels op den duur verdwijnen en winkelsteden zoals bijvoorbeeld Assen veranderen in ‘spooksteden’ ten aanzien van het winkelgedeelte in de stad / steden? ,,Het klopt dat sommige buitengebieden een verminderd aanbod krijgen van winkels. Echter blijven veel steden een regiofunctie houden, waardoor het winkelbestand wat kan afnemen, maar wel zal blijven bestaan. Hoe dat specifiek voor Assen is weet ik niet, maar het lijkt me een stad met een regiofunctie”, aldus de senior researcher e-commerce Bert Nagelvoort.